При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи

...
При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи
Коментари Харесай

Призив от БАБХ: Следете за маркировката, гарантираща качеството и произхода на агнешното и яйцата

" При агнешкото месо най-честите нарушавания са липса на съпроводителни документи и липса на здравна маркировка т.е. на щемпел на месото, което за нас приказва, че това месо е без генезис и това месо би могло да бъде евентуално рисково за консумация ", това сподели доктор Любомир Кулински - шеф на дирекция " Контрол на храните ", БАБХ.

Месото след направена инспекция и уточняване, че има нарушаване се бракува и се изпраща за заличаване. Подобни са и проблемите, които срещат от БАБХ с яйцата.

" Отново проблем е неналичието на маркировка на черупката на яйцата. Има много яйца, ориентирани за заличаване, които нямат документи за генезис и нямат код на черупката, който да демонстрира техния генезис ", осведомиха от БАБХ.

Д-р Любомир Кулински уточни пред Българска национална телевизия, че това, което подсигурява за произхода на яйцата за тези, които не са опаковани, е още веднъж маркировка на черупката.

" Има ли маркировка на черупката, това демонстрира на потребителя, че тези яйца яйца произлизат от записана плантация, минали са през ветеринарен надзор, и по този начин може да е има висока степен на доверия за тяхната сигурност ".

" Извън настоящия надзор по отношение на наближаващите празници, ние сме подхванали по този начин наречените засилени инспекции, които касаят предприятията за произвеждане и рандеман на месо, които касаят магазините, заведенията за публично хранене. Общо взето целият набор от веригата, в който се оферират храни от началото до края ".

Дой добави, че засилените инспекции ще траят един месец, тъй като тази година Великден и Гергьовден са ден след ден.

" Започнаха засилените инспекции на 8-ми и ще завършат на 8-ми ", добави Кулински. На 9, 10 май от БАБХ ще качат на техния уебсайт систематизирана информация от инспекциите.

" За момента инспекциите демонстрират, че по повод не сигурността на храните, пазарът е относително спокоен, нямаме някакви груби нарушавания или хранителни произшествия, не дай си Боже, само че нарушавания има съвсем във всяка една от областите, които ревизираме ".

Вече има глобени няколко по-малки и по-големи обекти във връзка с агнешкото месо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР