На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие

...
На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие
Коментари Харесай

България ще бъде страна гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието

На публична гала през вчерашния ден министърът на културата Найден Тодоров одобри България да бъде страна посетител на 19-ото издание на Международното ревю на книгата и образованието, което ще се организира през 2025 година в Подгорица, Черна гора. Министър Тодоров постави подписа си в Хартата от Подгорица, с която България публично одобри купата " почетен посетител “ на 19-ото издание на панаира през 2025 година от тазгодишния почетен посетител, Франция.

" Благодаря за всичко, което вършиме за книгите. Радвам се, че тук има доста младежи. Изключително съм горделив, че през днешния ден България има писатели и поети, които да ни вършат горди по света. Книгите не могат да трансформират света, само че книгите трансформират хората, а хората могат да трансформират света. “, съобщи министър Тодоров в обръщението си към гостите на панаира.

По време на визитата си в Черна гора министър Найден Тодоров организира срещи с министъра на културата и медиите в Черна гора госпожа Тамара Вуйович и с кмета на историческата столица на Черна гора гр. Цетине господин Никола Джурашкович.

Двамата министри на културата разискаха присъединяване на България в 18-ото издание на Международното ревю на книгата и образованието в Подгорица, както и приемането на статута на страна посетител на идващото издание следващата година. Обединиха се към тезата, че е належащо да бъде възобновена Програмата за съдействие в региона на културата сред двете страни. Наред с тематиките за съответните сфери на съдействие бяха разисквани опциите за образуване на Дни на българската просвета в Черна гора през идната година. По време на диалога министър Тодоров съобщи пред колежката си Вуйович, че Република България остава твърдо ангажирана с поддръжката за евроинтеграцията на Черна гора, както и с готовността да даде експертиза във връзка с преговорния развой за пълноправно участие в Европейски Съюз.

Г-жа Вуйович посочи смисъла на двустранните връзки с България в областта на културата и изрази подготвеност за работа по няколко основни сфери за укрепването и задълбочаването им: обмяната на опит и студенти сред музикалните, театралните и художествените академии в София и Цетине, книгоиздаването и преводите, фолклора, театралното изкуство и други

По време на среща с кмета на град Цетине министър Найден Тодоров съобщи, че на драго сърце застава зад самодейност за назоваване на улици на българския стихотворец Иван Вазов в Черна гора, надлежно - на един от най-големите черногорски писатели и поети Петър Негош в България. Бяха разисквани благоприятни условия за съдействие в общи планове сред художествените академии на София и Цетине.

Заедно с посланика ни в Черна гора Стефан Димитров и с почетния ни консул министър Найден Тодоров организира срещи и с председателката на Общинския съвет на град Котор и с управлението на Черногорския панаир на книгата.

В рамките на 18-ото издание на Международното ревю на книгата и образованието в Подгорица България бе показана със личен брандиран щанд, проведен от Посолството в Черна гора, със съдействието и присъединяване на българското Министерство на културата и Асоциация " Българска книга ", които предоставиха издания на повече от 20 модерни български създатели. Посетителите на панаира имаха опцията да се насладят и на изложбата " Глаголица ", ситуирана директно до българския щанд. В деня на откриването – 10 май, българският щанд беше посетен от министъра на културата и медиите на Черна гора госпожа Тамара Вуйович, от кмета на столицата госпожа Оливера Иняц и от посланика на Република Франция госпожа Ан Мари Маске, както и от представители на издателския отрасъл от района и културните среди
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР