Брюксел изслушва Манолова за двойния стандарт при хранитеНационалният омбудсман ще

...
Брюксел изслушва Манолова за двойния стандарт при хранитеНационалният омбудсман ще
Коментари Харесай

Брюксел изслушва Манолова за двойния стандарт при храните

Брюксел изслушва Манолова за двойния стандарт при храните
Националният омбудсман ще показа петицията на българските жители против двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Изслушването на Мая Манолова ще се състои на 22 януари в Комисията по петициите в Европейския парламент.

Омбудсманът, в качеството си на жител на Европейски Съюз, дружно с редица обществени персони, изпрати на 2 октомври 2017 година до Европейския парламент петиция за нарушаване на правото на Европейски Съюз с искане за смяна в европейското законодателство, в това число в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе прекъсване на производството и разпространяването на храни от една и съща марка, само че с разнообразни съставки и качество в страните-членки на Европейски Съюз. Според Манолова това е освен нарушаване на правата на българските жители, само че и на жителите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на правилата за действие на общия европейски пазар.

За казуса публичният бранител беше сезирана от български майки, които откриха, че техните бебета употребяват храни и питиета с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това предизвика Мая Манолова да предприеме редица дейности и начинания за прекратяване на нелоялната комерсиална процедура, която е дискриминационна и обидна за българите. На 30 април 2018 година в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, омбудсманът провежда в София конгрес на високо ниво, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, в който участваха еврокомисарят по правораздаване, права на потребителите и тъждество на половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, доста европейски министри и институции от държавите-членки на Европейски Съюз. На него Вера Юрова показа Новия търговски механизъм за потребителите, където казусът за двойния стандарт заема доста място и разгласи края на двойния стандарт, както и уговорката на Европейската комисия да предложи промени в законодателството на Европейския съюз.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР