Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от

...
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Ще платим цената за подкрепата на Украйна през „суровата зима“

Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира нуждата от продължение на поддръжката за Украйна, само че призна, че това не е лесна задача и Европа ще заплати цената за помощта на Киев. Това мнение той изрази във вторник вечерта в изявление пред немския ефирен канал ZDF .

„ Виждаме невиждана поддръжка от европейските съдружници в НАТО, Германия, Канада, Съединените щати и доста други страни по света. Днес участвах на (форума) Кримската платформа на президента [на Украйна Володимир] Зеленски - и посланието, изпратено там от всички присъстващи водачи беше ясно: ние сме солидарни с Украйна и ще я поддържаме толкоз дълго, колкото е належащо. Това е обръщение от съдружниците в НАТО “, съобщи Столтенберг.

В същото време той призна, че оказването на военна поддръжка на Киев по никакъв начин не е лесна задача. „ Не споделям, че е елементарно. Изисква упорита работа. Възнамерявам да работя с други водачи на НАТО в Европа и Северна Америка, с цел да ни обезпечат непрекъсната поддръжка “, сподели още генералният секретар на НАТО. В същото време той означи приноса на Германия по този въпрос, само че изрази вяра, че „ немското държавно управление ще направи повече “.

Столтенберг обаче предизвести, че идващата зима ще бъде сурова. „ Ние ще платим цена за поддръжката си за Украйна заради глобите и, несъмнено, обстоятелството, че Русия употребява силата като оръжие “, аргументира се генералният секретар на Северноатлантическия алианс. „ Но би трябвало да разберем, че няма опция “.

Генералният секретар на НАТО заключи, че западните страни би трябвало да продължат определения курс, с цел да „ усилят вероятността за резултат, допустим от позиция на Украйна “. „ Най-доброто, което можем да създадем, е да предоставим военна, финансова, филантропична и икономическа поддръжка на Украйна “, акцентира той.

В умозаключение Столтенберг означи, че поддръжката за Украйна може да продължи с години, само че „ това ще има последици освен във военната сфера, само че и в промишлеността “, и добави, че е належащо да се усили производството. „ Като НАТО имаме две функции: би трябвало да подкрепим Украйна, непосредствен сътрудник. Друга задача е да предотвратим ескалацията на войната “, сподели той, припомняйки, че член 5 от Северноатлантическия контракт, подписан във Вашингтон през 1949 година, който планува за групов отговор при положение на „ въоръжено нахлуване против една или повече “ страни-членки на НАТО, е безспорен.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР