Брюксел. България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция.

...
Брюксел. България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция.
Коментари Харесай

Зам.-министър Десислава Ахладова: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

Брюксел. България е на прага на утвърждението на Истанбулската спогодба. В тази връзка сме подготвили планове на нормативни промени в гражданскоправната и в наказателноправната област, които след публично разискване ще бъдат импортирани в Министерския съвет. Това съобщи заместник-министър Десислава Ахладова по време на Годишния колоквиум по главните права 2017 година „ Правата на дамите в размирни времена “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на правораздаването . Събитието, което се организира в Брюксел, е под егидата на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.
В изявлението си заместник-министър Ахладова посочи, че България е подхванала поредна стъпка за противопоставяне на домашното принуждение и насилието, учредено на пола, като към този момент е подписала Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Истанбулска конвенция) на 21 април 2016 година
„ Важно да се означи, че това е предпочитано досие за България в границите на работна група FREMP. Ние поддържаме и присъединението на Европейския съюз към Конвенцията. В взаимозависимост от напредъка, реализиран от Естония, по време на Българското председателство ще продължим интензивно да работим по завършването на Кодекса на държание и по разглеждането на плановете на решения за сключването на Конвенцията от Европейския съюз “, сподели още заместник-министър Ахладова.
В умозаключение тя изясни, че Министерството на правораздаването е ангажирано с проблематиката, обвързвана с домашното принуждение, като във връзка със своята подготвеност дава отговор за финансирането на стратегиите и образованието, според Закона за отбрана от домашното принуждение. Ежегодно по бюджета на Министерството се дефинират средства за финансиране на планове на юридически лица с нестопанска цел, които реализират действия за създаване и осъществяване на стратегии за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР