Повече от 20 са вече жертвите на серията координирани нападения

...
Повече от 20 са вече жертвите на серията координирани нападения
Коментари Харесай

20 са жертвите след нападението в Дагестан

Повече от 20 са към този момент жертвите на серията координирани набези против две църкви, синагога и полицейски постове в съветската кавказка република Дагестан. Съобщава се за най-малко 15 убити служители на реда, измежду цивилните жертви е 66-годишен православен духовник. Ранените са 46. Ударите бяха нанесени в градовете Дербент и Махач-кала. Ликвидирани са петима нападатели. Дагестан разгласи от през днешния ден тридневен печал, локалните управляващи обявиха, че зад нападенията стоят задгранични сили.

Въоръжени нападатели нахлули първо в черква и синагога в античния град Дербент. В православния храм причинителите простреляли локалния духовник Николай Котелников и запалили икона. Опожарен е бил и еврейския храм. В Махачкала, на разстояние 125 километра на север, въоръжени лица разкрили огън против пост на пътната полиция и локална черква. Ожесточена престрелка се е разиграла край катедралата Успение Богородично в Махачкала. Антитерористичната интервенция е завършила на разсъмване.

" Съответните служби и силови структури реагираха бързо, само че за жалост, се стигна до загуби. Изказваме откровени съболезнования на фамилиите, изгубили братя и синове ", сподели Юсуп Умаров - кмет на Махачкала.

Дагестан в предишното е бил цел на ислямистки набези. Самоличността на нападателите още не е публично оповестена. Според съветски медии, двама от тях са синове на ръководителя на Сергокалински регион край Махачкала Магомед Омаров, който е задържан. Лидерът на Дагестан Сергей Меликов загатна, че Украйна е забъркана в нападението и в този момент кавказката република е въвлечена във войната. Подобни изказвания се чуха и от ръководителя на комисията по външни връзки в съветската Дума Леонид Слуцки. Според него украинският обстрел против Севастопол с пет жертви и нападението в Дагестан в един ден не може да е съвпадане.

" Има проверяващи органи, които ще си свършат работата и едвам тогава можем да вършим заключения ", изясни Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

Москва упрекна Украйна и Запада за нападението против концертна зала край Москва през март с 147 жертви, макар че отговорност пое " Ислямска страна ". Президентът Путин изрази съболезнования на околните на жертвите от неделните набези в Крим и Дагестан. След нападението в концертната зала през март той изключи ислямистка връзка поради " хармонията сред вероизповеданията и междуетническото единение в Русия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР