Брюксел, 30 април - Регламентът за контрол на рибарството трябва

...
Брюксел, 30 април - Регламентът за контрол на рибарството трябва
Коментари Харесай

Иво Христов в ЕП: Да не въвеждаме непосилни за българските рибари регулации

Брюксел, 30 април - ”Регламентът за надзор на рибарството би трябвало да регистрира, че българският флот в голямата си част е маломерен и не трябва да се основават условия, непостижими за осъществяване – това би заплашило поминъка на българските риболовци. ”
Тази позиция изрази Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, по време на съвещание на Комисията по рибно стопанство (PECH). Българският евродепутат е неин член и докладчик по тематиката " Предизвикателства и благоприятни условия за риболовния бранш в Черно море ".

По самодейност на Народното събрание през 2018 година Европейската комисия насочи своите оферти за промени в системата за надзор на бранша. Те целят: хармонизиране на регулациите, касаещи рибарството, опростяване на законодателството и унищожаване на ненужната административна тежест, по-добри благоприятни условия за продан на информация по отношение на размера на улова и равноправно отнасяне на участниците в бранша.

В предходния си мандат Екологичен потенциал не реализира единодушие по това досие, в резултат на което в Брюксел в този момент протичат диспути по отношение на точните параметри на промяната.

По думите на Иво Христов би трябвало да се подходи доста деликатно, с цел да не се стигне до утежняване на обстановката в бранша на рибарството. Евродепутатът обърна внимание на обстоятелството, че има морета, като Черно море, където ресурсите се споделят с страни, които не са членки на Европейски Съюз. В тях регулациите и рестриктивните мерки на Европейски Съюз не се ползват. Затова, съгласно него, би трябвало да се намерения за използване на дерогации за такива морски басейни.

" В България към 95% от рибарския флот се състои от кораби с дължина под 12 метра. Значителна част от тях ловят извънредно лимитирани количества риба, постоянно едвам 40-50 кг годишно. Профилът на риболовците е подобен на този на заетите в региона на селското стопанство – главно възрастни хора. Това е значимо, тъй като въвеждането на нови технологии и правила се оказва постоянно непостижимо. Въпреки че наподобява забавно да се вкара повсеместен цифров формуляр, да вземем за пример, ние не можем да изключим членове на общността, като премахнем напълно обичайните риболовни дневници на хартия ", счита Иво Христов.

" Когато става въпрос за плавателни съдове, по-големи от 12 метра, съм склонен с рекомендацията да се вкара по-усъвършенствана система за отчитане, която да включва и опция за цифрово отчитане. " Според Иво Христов, в случай че бъдат вменени отговорности за отчитане и за любителския лов на риба, то те би трябвало да се лимитират до типовете, за които съществува риск от свръхулов в резултат на любителския лов на риба. По закон е неразрешен любителският лов на риба на квотиран тип риба. Общият позволен улов (ОДУ) или опциите за лов на риба съставляват ограничавания на улова, които се дефинират за множеството ресурси със стопанско значение. ОДУ се разпределя сред страните от Съюза под формата на национални квоти.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР