Брутният вътрешен продукт на България през четвъртото тримесечие на 2022

...
Брутният вътрешен продукт на България през четвъртото тримесечие на 2022
Коментари Харесай

Облаците над българската икономика се сгъстяват

Брутният вътрешен артикул на България през четвъртото тримесечие на 2022 година се е нараснал с 2.1% по отношение на същия интервал на предходната година. Експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират още, че стопанската система през есента и началото на зимния сезон, който се оказа с меко време, е повишена с 0.5% по отношение на летния интервал. НСИ записва нарастването на фона на политическа рецесия в страната и на от ден на ден признаци за утежняване на външната икономическа среда.

Растежът на българската стопанска система за последното тримесечие на предходната година е доста под стойностите за същото тримесечие на 2021 година, което бе едно от най-силните от 2008 година насам.

Данните демонстрират, че растежът на Брутният вътрешен продукт на България се е забавил значително по отношение на лятото, когато действителният БВП се усили с 3.3% по отношение на съпоставимия интервал година по-рано.



Експресните оценки са най-ранната картина за развиването на българската стопанска система. Справка на Economic.bg демонстрира, че годишният растеж на стопанската система през последните три месеца на предходната година е най-слабият от първото тримесечие на 2020 година, когато пандемията към този момент оказваше въздействие върху икономическата интензивност.

С изключение на пандемията толкоз слаба есен пък статистиката не е отчитала от 2014 година насам към банкрута на Корпоративна комерсиална банка.

Според данните на статистиката крайното ползване – на държавното управление и на семействата в България – пораства с 4.7% на годишна база, което е доста закъснение по отношение на третото тримесечие макар, че последните три месеца от годината се характеризират с повече разноски към празничния декември месец и с по-големи разноски на държавното управление, което в последните месеци на всяка година наваксва с изоставането по някои разходни пера.

Бруто образуването на капитал или вложенията в България понижава с 3.3%, а вносът на артикули и услуги доста изпреварва износа – с 10.7% против 7.2%. Изминалата година бе рекордна както за износа, по този начин и за вноса с помощ от инфлацията, само че данните за декември от предходната седмица демонстрират, че облаците над търговията стартират да се сгъстяват поради свиването на стопанската система в комерсиалните сътрудници на България, както и поради забавящата се инфлация в района.
Българските импорт и експорт счупиха върховете през 2022 година
В в този момент показаните данни липсват елементи за обособените съставни елементи на потреблението – дали разноските на семействата или държавното управление са нарастнали повече. Такива детайлности ще има с първата проверка на данните, която се чака на 8 март. Тогава се чакат и данни за растежа на стопанската система за цялата 2022 година Очакванията са той да бъде в диапазона сред 3.4% (прогноза на БНБ) до 3.9% (прогноза на Европейската комисия).
В Европа
По-късно във вторник се чакат и данните на Евростат, които да покажат къде се намира България измежду страните от Европейския съюз по растеж на Брутният вътрешен продукт. Очакванията са тя да е в първата половина, където е и при прогнозите за икономическия растеж през 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР