Брутният вътрешен продукт на България може да нарасне с допълнителни

...
Брутният вътрешен продукт на България може да нарасне с допълнителни
Коментари Харесай

С до 2,9% по-висок БВП ни носят парите от Плана за възстановяване

Брутният вътрешен артикул на България може да нарасне с спомагателни от 1,9 до 2,9% над плануваното към 2026 година поради милиардите евросредства, които се чака да получи страната ни .

Такава прогноза направиха специалисти от Европейската комисия на онлайн брифинг от Страсбург за български медии. Тъй като брифингът се намира " под ембарго " можем да посочим изнесените данни, само че не и да цитираме съответни имена.

По проекта до 2026 страната ни би трябвало да получи 13,52 милиарда лв. , като националното съфинансиране е 2,123 милиарда лв..
 Получаваме €1,3 милиарда по Плана до края на годината
Получаваме €1,3 милиарда по Плана до края на годината

Не е належащо да се чака обаче до есента, с цел да се стартира действителна работа

България е страната в Европейски Съюз, която получава най-вече средства по проекта по отношение на размера на стопанската система си , акцентираха специалистите от Европейска комисия. А в прогнозите за до близо 3% растеж на Брутният вътрешен продукт не се отчитал резултатът от структурните промени, които страната ни е поела като ангажимент, които, в случай че станат действителност, обективно ще подобрят икономическата среда, респективно икономическият растеж.

Именно що се касае до въпросните промени, които България е дала обещание да извърши - от Европейска комисия показват мощно задоволство от тях.

" Много сме задоволени от уговорките на България в региона на върховенството на закона, в битката с корупцията, публичните поръчки, оправянето с дългогодишния проблем с отчетността на основния прокурор . Спокойно мога да настоявам, че този пакет от ограничения е значителен и може да реши доста от проблемите. Разбира се, Европейска комисия ще продължава да следи напредъка на България по механизма за господство на закона ", съобщи един от представителите на Еврокомисията.
 До часове светва зелена светлина от Европейска комисия по Плана за възобновяване
До часове светва зелена светлина от Европейска комисия по Плана за възобновяване

Премиерът се похвали с енергийната сигурност, върховенството на правото и 62 нови влака

Не е говорено за оптимален период за затваряне на въглищните ни ТЕЦ-ове 2038 година , споделиха от комисията. Има съгласие " Мариците " да продължат да работят, само че пакета от ограничения и планове, планувани в бранш енергетика - утрояване на слънчевите и вятърните мощности, плановете за геотермална сила, както и производството на акумулатори са от изключителна значимост и ще ускорят прехода на България към въглеродна индиферентност , показват от Европейска комисия.

Изискванията на Брюксел, записани в " Зелената договорка " са понижаване с 40% на въглеродните излъчвания до 2025 година спрямо 2019 г ., възбрана на градеж на нови въглищни централи и затварянето на съществуващите такива до 2038 година

От Европейска комисия препотвърдиха думите на вицепремиера Асен Василев, че първият транш от средствата по проекта - 1,3 милиарда евро, ще бъдат преведени още тази година , най-вероятно след края на лятото. Всичко обаче сега зависи от родното държавно управление, което следва да извърши уговорките си за секторни промени.

Припомняме, след на националния ни План, на следващия ден по покана на премиера Кирил Петков за публично показване на утвърждението на ПВУ .
 Кирил Петков изключително в Народното събрание поради промени в Плана за възобновяване
Кирил Петков изключително в Народното събрание поради промени в Плана за възобновяване

Обсъдихме планове, разкри Асен Василев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР