Бруно Льору е изпълнителен директор на подразделенията на БНП Париба

...
Бруно Льору е изпълнителен директор на подразделенията на БНП Париба
Коментари Харесай

До 5 години - всички банки стават дигитални

Бруно Льору е изпълнителен шеф на подразделенията на БНП Париба Лични Финанси в България и Румъния. Той има дълготраен опит в потребителското кредитиране. Economic.bg беседва с него за пазара на заеми в България, новите услуги на компанията и настройките на българския консуматор.

 

Г-н Льору, по какъв начин се трансформира пазарът на потребителското кредитиране в България? Може ли да посочите някои нови трендове?

В България се следи един резистентен растеж на потребителското кредитиране – 69% от хората възнамеряват да използват повече и да го създадат благодарение на заем. Забелязва се една убеденост от страна на българския консуматор. Като втора тренденция могат да се посочат изискванията, които се вършат за потребителски заеми - закрепената рента, удълженият интервал и конкурентният лихвен %. Освен обичайните аргументи за разпределяне на заеми, които са за ремонт на дома или покупка на автомобил, следим растеж в региона на заемите за пътувания и ваканции. Новите трендове сочат, че те ще набъбнат още. 

Каква е междинната сума, за която теглят заем българските консуматори? Как се променя по отношение на предходната година?

Към сегашния миг междинната сума, за която хората аплайват е към 5500 лева, което е към 11% растеж за интервал от шест месеца. Това е едно съществено нарастване за много къс интервал от време. Смятам, че една от аргументите за този растеж е фактът, че потребителите се усещат все по-уверени.

Устойчивото развиване на стопанската система, което се следи сега, води до по-голяма убеденост в хоората, че ще намерят нова работа, ще получат нарастване на заплатите си и така нататък Българите стават склонни да взимат по-големи потребителски заеми и да се ангажират с по-дългосрочни планове.

В кои райони на страната се теглят най-високи суми за заем и за какъв интервал?

За най-високи междинни суми за заем в последните няколко месеца аплайват хората в Русе, което е изненада и за нас – приблизително 7000 лева Както споделих междинната сума за страната е 5500 лева На второ място се подрежда София с 6500 лева приблизително.

Нараства ли броят на потребителите, които взимат заем онлайн?

Броят на потребителите, кандидатстващи онлайн продължава да се усилва. Между 30-33% от всички кандидатствания са онлайн. Най-активна е възрастовата група 20-29 години, които подават към 40-45% от заявките онлайн. Втората значима наклонност е, че като приказваме за онлайн се има поради главно потребление на мобилни устройства като смарт телефони и таблети – през тях са към 70% от визитите в уеб страницата ни, а 50% от молбите са подадени през такива устройства.

Изключително значимо е сега една компания да бъде доста налична и да дава отговор на запитванията на потребителите онлайн. Поради тази причина ние работим главно върху потребителското прекарване. Новият ни уеб страница е усъвършенстван в тази посока, с цел да можем да отговорим на развиването на актуалните трендове. Днес всичко е подвижност.

Какъв е делът на просрочените заеми за 2017 година и за какъв интервал?

По отношение на необслужваните и просрочените заеми сме достигнали най-високо ниво на осъществяване на положителни заеми след интервала на рецесията. Това е повлияно от растежа на Брутният вътрешен продукт, на високата претовареност в страната. Мога да се похваля, че 97% от клиентите ни не са имали какъвто и да е случай или закъснение на своите отговорности. Това ниво е извънредно високо и ние нямаме упованието през следващитe месеци то да се намали. Междувременно не чакаме и покачване, просто по всяка възможност ще се ресурси настоящето равнище.

Какви са прогнозите ви за растеж на компанията през 2018 година?

Предвиждаме растеж от 15% през идната година. Освен естественият растеж на молбите за заем, които получаваме в обектите на комерсиалните ни сътрудници, има още два мотора на този растеж. Първият е развиването на кредитните ни карти. Вторият мотор ще е даването на цифрови услуги за клиентите.

Всъщност, нашата съществена цел е да опростим още повече достъпа на клиентите, както и даването на информация. Искаме да създадем един повсеместен развой, който става все по-лесен и да понижим времето за кандидатстване, доколкото е допустимо. Искаме да предоставим на нашите клиенти оферти с закрепена рента и закрепен интервал, тъй че да реализират своите цели и да реализират стабилно развиване.

Къде се намира българският пазар на потребителско кредитиране по отношение на румънския?

Българският и румънският пазари са много близки. Те имат повече сходства, в сравнение с разлики. Те се развиват извънредно добре в последните години и има огромно търсене към дълготрайни потребителски заеми с закрепен лихвен пазар и лихвен %. Съществува много огромна конкуренция на тези два пазара, което считам, че е доста добре за клиентите. Обща наклонност е, че те към момента не са се придвижили напълно към цифровизация и не са достигнали цялостното си развиване в тази посока. Очакваме и в двете страни това да се случи. Също по този начин и в България и в Румъния се следи напредък на Брутният вътрешен продукт и висока претовареност. Има доста оптимизъм във връзка с бъдещето. Двете страни са на челна позиция в Европа по този индикатор.

Кой е по-бързо развиващият се пазар от двата?

По настоящем има обединяване на отговорностите на заемите. В три съществени направления Румъния отбелязва забележителна преднина пред България  – заеми за поправки, за реновиране на домовете и консолидиране на отговорностите. Пазарът за картовото финансиране в Румъния е извънредно мощен.

В България също се следи тази наклонност, само че на този стадий в Румъния е по-висок растежът. По отношение на възобновяване на ремонта на жилища, притежателите имат вяра, че могат да се ангажират с дълготрайни планове и имат времето, силата и капитала да го създадат. Те си поръчват разнообразни дизайнерски мебели и така нататък

Как си представяте пазарът на потребителско кредитиране след 5 години? В каква посока ще се промени?

Сигурен съм, че всичко ще се промени за 5 години и ще бъде един безусловно друг пазар. От една страа банките ще имат доста разнообразни предложения. Ще има напълно догитални банки. В момента в България няма нито една, само че считам, че до 5 години ще има най-малко пет или 10. Предложенията ще бъдат разнообразни, потребителското прекарване ще бъде доста по-добро. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР