Броят на хоспитализираните с К-19 достигна 7000 души - това

...
Броят на хоспитализираните с К-19 достигна 7000 души - това
Коментари Харесай

Експерт изтъкна какви още по-строги коригиращи мерки трябва да се въведат у нас

Броят на приетите в болница с К-19 доближи 7000 души - това е най-високият дял на настанени в болница от началото на пандемията. Нарастването на седмична база е доста малко, само че може да се направи съмнение, че е доближат потенциалът на здравната система за банкет.

Такава позиция изрази социологъг Георги Стойчев по отношение на данните с епидемиологичната конюнктура. Той акцентира, че в същото време на седмична база новите случаи бележат спад.

"Новите случаи за деня и седмицата бележат забележителен спад спрямо предходните данни за неделя и на седмична база. Намалението за 7 дни с 10%, макар че наподобява съществено, е симптом за "плато ".

В седмицата от 23.11. до 30.11. спадът е бил с над 12%. Осезаем резултат върху този индикатор от последно въведените ограничения към момента не може да се чака. Към края на идната седмица ще може да се вършат изводи дали те оказват упования резултат върху разпространяването на вируса или не. Този извод се прави и при изискване на продължаващо четвърта седмица понижение в броя на направените PCR проби, както и все по-масовото прилагане на бързи антигенни проби, които не са част от формалната статистика. " - разяснява социологът.

Остава висок обаче делът на позитивните проби.

"Процентът позитивни проби е един от двата останали съществени знаци за разпространяването на вируса. Неговият дял също бележи дребен спад за 7 и за 14 дневен интервал. При всички условности на тестването и оповестяването на формалната статистика, от процентът позитивни може да се направи изводът, че има леко понижение на разпространяването на болестта. Въпреки това извънредно високият дял на положителни проби значи, че вирусът циркулира свободно в популацията и триседмичните частични ограничения мъчно могат да го слагат под надзор. Критерият на ECDC за висок % позитивни е над 4%. " - отбелязва Георги Стойчев.

"В няколко следващи заповеди на Министерство на здравеопазването беше определян предел за лекуване на заболели от COVID-19 на малко над 7000 души. Макар този брой да беше увеличаван неведнъж до над 11000 кревати, системата наподобява претрупана и на лимита на опциите си. Допълнителна проблем е инфектираният медицински личен състав, което оставя цели отделения и клиники без опция да лекуват пациенти. Само за последните две седмици са открити 2147 медици вирусоносители.

Интензивните също са на най-високите си стойности за последните 9 месеца. Техният брой се е нараснал фрапантно през миналата седмица. Нарастването на настанените в болница и реанимация се случва макар големия брой умряли през предходната и миналата седмици - общо 1917 души. Голямата част от тях, евентуално над 90%, са умряли в болнични структури, което прави и приети в болница и интензивни доста повече от това, което механично може да бъде пресметнато в оповестената статистика. " - добавя социологът.

Той отбелязва и рекордния брой излекувани през седмицата: "Ръстът обаче е непълен, като се регистрира фактът, че по-голямата част от тях са лица без или с леки признаци, останали за домашно лекуване. Все отново 80% от вирусоносителите са в тази група. А излекувани са всички след прекосяване на четиринадесетдневен интервал на изолираност, в случай че нямат изявени клинични признаци.

Следвайки този логаритъм, по-голямата част от лицата, които са били открити като инфектирани в интервала от 16.11. до 22.11. (общо 23659 души) би трябвало да са оповестени за излекувани през миналата седмица. Но има данни за нови едвам 13652 души в тази група, а за 10000 души липсва изясненост. Част от тях са траяли лекуването си по-дълго, други дребна част са умряли, само че въпросът за по-големият дял остава отворен. Този феномен следва да бъде проучен. "

Друг акцент в разбора е възходящата смъртност: "Починалите не престават да се усилват, като през миналата седмица броят им за 7 поредна седмица пораства и слага антирекорди. Увеличението на смъртните случаи от COVID-19 е част от общия растеж на този индикатор в страната. Усложнената епидемиологична конюнктура е причина за висока скрита смъртност от вируса, заради неспособност за даване на бърза и ефикасна здравна помощ.

Увеличава се и косвената смъртност поради претрупаната здравна система. Ефектът от ограниченията може да бъде оценен обективно единствено посредством разбор на смъртността, която не се въздейства от тестването. Тя и процентът позитивни проби остават относително обективните индикатори за разпространяването на вируса. "

Сериозен риск за здравната система съставлява възходящият брой инфектирани медици, макар спада в общата заболяемост.

"Делът на здравните служащи в общия брой нови случаи пораства, като се усилват и умрелите от вируса медици. Капацитетът на здравната система се дефинира точно от човешкия запас, като изваждането от кабинети и лечебни заведения на толкоз доста експерти слага в риск опцията за даване и на първична здравна помощ. " - предизвестява Стойчев.

Спорде него е належащо да се вкарат спомагателни ограничения.

"Всички изводи направени до тук, както и показаните в общественото пространство нарушавания на противоепидемичните ограничавания, водят до извода, че е належащо въвеждането на коригиращи ограничения. Нарушителите би трябвало да бъдат глобени, а там където не е допустимо спазването на разпоредбите дейностите да бъдат неразрешени за период от най-малко 2 седмици. " - обобщава социологът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР