Броят на хората, решили да се пенсионират до една година

...
Броят на хората, решили да се пенсионират до една година
Коментари Харесай

Мика Зайкова с горещ коментар за пенсиите и бъдещите пенсионери: Това е „принудителна мярка“

Броят на хората, решили да се пенсионират до една година по-рано, се е нараснал двойно единствено за последните четири години, сочат данните на Националния застрахователен институт (НОИ), оповестява „ Труд “.
Те получават пожизнено понижена с 0,4% месечно пенсия, само че все пак са предпочели да приключат с постоянната работа. През 2019 година предварително пенсионирани са 14 901, а през 2022 година броят им е 34 816. Средствата, нужни за изплащането на тези пенсии, пък нарастват четирикратно.
Хипотези
Изискването за предварително пенсиониране е да си покрил нужния за съответната година стаж, който за 2024 година е и 36 година и 6 м. зa жeнитe и 39 година и 6 м. зa мъжeтe. Необходимата възраст пък е 62 година и 2 м. за дамите и 64 година и 7 м. за мъжете. Няколко са вероятните хипотези за предварително пенсиониране.
През последните години една огромна група от хората в пенсионна възраст имат задоволителен стаж, само че не дават отговор за навършената възраст, която всяка година се усилва с по 2 месеца. Затова и вземат решение да се възползват от регламентираната през 2016 година опция.
Не е за пропускане и фактът, че при пенсиониране се получават от 2 до 6 заплати вкупом, разясняват специалисти в региона на пенсионната система.
Друг претекст за тези, които вземат решение да излязат в пенсия предварително, е да продължат да работят с пенсия и заплата, в случай че останат на същата служба със същия размер на заплащането. „ Основният претекст е да получават пенсия и заплата, като продължат да работят “, разяснява икономистът Мика Зайкова. Според нея това е „ насилствена мярка “, тъй като приходите не могат да доближат издръжката на живот.
„ Дори междинната пенсия да е близка до минималната работна заплата, отново средствата не са задоволителни. Инфлацията може и да понижава, само че като я дефинираме, не вземаме показателя на потребителските цени, а той въобще не понижава “, добави Зайкова. Сред пенсионираните предварително с понижена пенсия има и такива, които не престават да работят на цивилен контракт и това ги освобождава от задължението да заплащат пенсионни осигуровки.
Идеята гражданските контракти да се уеднаквят с трудовите не мина през Народното събрание, тъй че пенсионерите ще продължат да заплащат единствено здравни осигуровки. Освен всичко останало понижените пенсии се актуализират като всички останали всяка година със съответния % по Швейцарското предписание.
Размер
Средният размер на пенсиите за предходната година у нас бе 827,14 лева Средната пенсия при мъжете е на стойност 836 лева, а при дамите е с над 100 лева по-ниска – 706,25 лева
Почти 560 лева е междинният приход, който получават хората с неработоспособност при общо заболяване. При земеделските стопани и кооператори тя е приблизително 750 лева Средният размер на понижените пенсии пък е 800 лева, което е покрай междинната пенсия, а това е и евентуален претекст за предварително пенсиониране с понижен размер.
Общият годишен разход за погашение на персонални пенсии за застрахователен стаж и възраст в интервала от 2019 година до 2022 година се усилва с 4,8 милиарда лева, или с 65,4%. Разходите за погашение на пенсии, отпуснати при специфични условия, което включва и понижените, са 2,6 милиарда лева през 2022 година, т.е. растежът е съвсем два пъти. Това обаче е за сметка на пенсиите, отпуснати по общия ред – при навършване на възраст и с изпълнен стаж, които понижават.
Добавка
Така наречените вдовишки пенсии от 1 юли тази година ще се пресмятат като 30% от пенсията на умрелия брачен партньор. Досега процентите бяха 26,5. С нарастването сумата на добавката ще приближи приблизително 200 лева Пенсията на умрелия брачен партньор обаче се актуализира също по Швейцарското предписание, което допуска още повишаване на сумата. Вдовишки добавки у нас получават малко над 680 хиляди пенсионери.
5163 вземат пари до тавана
На 5163 пенсионери месечният приход е на суми до избрания таван, който и тази година остава 3400 лева Между 2500 лева и 3000 лева пък получават малко под 13 000 българи, сочи статистиката на Националния застрахователен институт. Най-масовата група пенсионери обаче вземат сред 444,59 лева и 523 лева Следващата по повсеместност е групата на хората, които получават сред 600 и 700 лева – 272 297 души.
Почти толкоз са и тези с пенсия сред 500 и 600 лева Въпреки че междинната пенсия у нас е към 826 лева, тези, чийто месечен приход е сред 700 и 800 лева, са два пъти по-малко от горните групи – 142 600 души.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР