Броят на гнездящите двойки царски орли в страната вече четвърта

...
Броят на гнездящите двойки царски орли в страната вече четвърта
Коментари Харесай

Климатичните промени засягат гнезденето на царския орел

Броят на гнездящите двойки царски орли в страната към този момент четвърта поредна година остава еднакъв – 28, оповестяват от Българското сдружение за птиците.

Това е удостоверение за непоклатимост на популацията, само че в същото време е индикация и за прекъсване на увеличението й, което се наблюдаваше след 2000 година, разясняват експертите.

Въпреки тревожната информация за изчезнали две дойки в Дервентските възвишения нови две са открити в региона на Сливен. Така общият брой на двойките остава неизменен.

" Най-вероятната причина за прекъсване на растежа на популацията е повишаване на смъртността измежду гнездящите птици, както и измежду незаелите гнездови територии ", разяснява доктор Димитър Демерджиев, отговорник по опазването на типа в границите на плана " Земя за царския орел ".

Основните аргументи за смъртността на царските орли са токов удар, породен от необезопасени електрически стълбове, противозаконен отстрел, токсини, а загубата на ловни и гнездови местообитания лимитира опциите за повишаване на популацията.

От 28 заети територии птиците се развъждат едвам в 21 от тях, като 7 двойки към този момент са заели гнездата си, само че към момента не пристъпват към снасяне на гнезда и мътене, евентуално поради внезапните промени във времето, показват експертите.

Климатичните промени също оказват своето въздействие върху гнездовия цикъл на двойките. Тази година огромен % от птиците пристъпиха към размножаване доста рано, към средата на март. От друга страна, някои от обичайно размножаващите се двойки започнаха да гнездят доста късно – едвам в средата на април.

Редовният мониторинг на гнездящите двойки царски орли се прави от екип на Българско дружество за защита на птиците в границите на LIFE плана " Земя за царския орел ", чиято съществена цел е възобновяване и подобряването на ловните местообитания на международно застрашения тип.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР