Броят на гнездящите двойки на царските орли се е увеличил

...
Броят на гнездящите двойки на царските орли се е увеличил
Коментари Харесай

Расте броят на царските орли в България, видът е критично застрашен

Броят на гнездящите двойки на царските орли се е нараснал с три, след нови наблюдения край Сливен. Това заяви Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) вследствие на свои полеви наблюдения от последната седмица.

С откритите нови три места, където птиците сега ремонтират гнездата си, към този момент има общо 31 двойки в страната. За съпоставяне, през 2000 година, когато са почнали дейностите на природозащитниците за запазване на типа, броят на известните гнезда е бил едвам седем.

С новите наблюдения популацията на типа в региона на Сливен е повишена от пет на осем двойки,
което трансформира региона във второто най-важно място за гнездене на царския орел в България. Първи по значителност е Сакар, който приютява 10 двойки.

Опазване

 Расте броят на царските орли в България, типът е сериозно заплашен
© Светослав Спасов, Българско дружество за защита на птиците

Дейностите по опазването на царския орел през последните години са ориентирани към главната опасност за младите царски орли - смъртността заради кацане върху необезопасени електрически стълбове. В план по европейската стратегия ЛАЙФ на Българско дружество за защита на птиците и Електроразпределение Юг (част от EVN) под името " Живот за царския орел " са били обезопасени 2 340 електрически стълба, 42 км въздушни електропроводи и са били положени 43 км подземни електрически кабели, които да заменят близо 70 км рискови за птиците въздушни електропроводи.

По плана са засадени и близо 1000 дървета, подобаващи за гнезда на рядката птица.

Царският орел

На интернационално равнище царският орел е в категорията " Уязвим " от листата на IUCN (Международния съюз за отбрана на природата) и е предпазен от голям брой съглашения - за интернационална търговия със застрашени типове, за запазване на дивата европейска флора и фауна, за запазване на мигриращите типове. Защитен е и от европейската мрежа " Натура 2000 " (повече за мрежата виж тук) по силата на Директивата за птиците.

В България типът е в категорията " Критично заплашен " и е предпазен от Закона за биологичното многообразие и българските зони " Сакар " и " Дервентски възвишения ".

Според природозащитниците от " Зелени Балкани ", главните закани, довели типа до ръба на изгубване, са сходни на тези и при останалите типове хищни птици - загубата на гнездови и ловни местообитания, бракониерски отстрел, залагане на отровни примамки, токов удар.

Заплахите в размножителните региони са свързани главно с понижаване на високите типове дървета в низините. Незаконното унищожаване на високи дървета понижава подобаващите за гнездене места на царския орел. Повечето от гнездата на типа в България са на върби (Populus sp.), които са наоколо до пътна мрежа - елементарно налични и постоянно обект на незаконна сеч.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (203)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР