Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме

...
Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме
Коментари Харесай

Сиела Норма се обяснява за 400 резервни машини за вота

Броят на спомагателните машини, отвън устройствата, с които ще гласуваме на 14 ноември, е към 400. Това заяви пред Българска национална телевизия Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на компанията, доставяща машините на изборите. Коментарът идва ден, откакто още 150 машини бяха открити на склад на територията на Летище София.

Тодоров изясни, че спомагателните машини няма да се употребяват за идния избор. Тяхното предопределение е да послужат за сервизна активност или аварийни елементи едвам след изборите, в случай че някоя от машините се счупи в изборния ден. " Нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди този момент да ги оправим, с цел да бъде за идващите избори всичко съвършено ", добавя Тодоров.

Той даде и образец с изборите на 11 юли, когато към 100 машини са били развалени, а броя на счупените устройства през април е била и по-голяма.

" Ако директно преди 14 ноември се откри, че някоя от машините е развалена, тогава устройството ще бъде сменено с една от аварийните машини, само че това ще стане с експлицитното разпореждане на ЦИК ", разясни Тодоров.

" За изборите има 13 хиляди машини, които се употребяват и ние би трябвало в 24-часов период да ги ремонтираме или заменяме. Това е част от гаранционното обслужване. Съвсем резонно е да чакаме към 1-2 % от тези машини да дадат някакъв недостатък, проблем, да вземем за пример при превозването ", разяснява Веселин Тодоров.

Тодоров добави, че спомагателните машини не са смесени с останалите. По думите му ЦИК е разпоредила всички устройства да бъдат съхранявани в един склад, само че компанията е отказала да ги вкара там.

Относно отправените упреци, от страна на някои политически сили, които съпоставят абсурда с спомагателните машини с аферата " Костинброд ", Веселин Тодоров отговори, че спомагателните устройства не съставляват никаква опасност.

" Те са отвън склада с машините за изборите. Ако бяха влезнали и бяхме изпълнили това предписание на ЦИК нямаше да е толкоз несъмнено, че няма някакви опасности. Това щеше да породи подозрение. Аз мога да настоявам, че те не съставляват никаква опасност ", увери Тодоров.

3200 души ще дават отговор за поддръжката на машините в изборния ден у нас и в чужбина. Машините за гласоподаване отвън страната са с конфигуриран програмен продукт и към този момент се транспортират. Веселин Тодоров сведе до най-малко опциите за хакерски офанзиви и добави, че машинният избор подсигурява почтени избори.

По думите му " можем да подсигуряваме една от най-хубавите системи в света и България би трябвало да бъде образец за Европейски Съюз ".

" Чрез свадите с машините за вота се основава конспирация. Надявам се тя да не е политическа ", съобщи представителят на служебното държавно управление Антон Кутев пред Нова тв.

" През тези машини няма вотът да бъде манипулиран. Целият медиен звук е опит да се сътвори напрежение в обществото, който е провокиран от избрани политически сили. "

По думите му това да се вкарват някакви машини на по 100 и на по 200 не е най-хубавият метод да се проведат изборите.

Припомняме, че преди дни на конференция от ГЕРБ оповестиха, че има 228 устройства, които са отвън поръчаните от страната спомагателни 1 600 за изборите. Вчера се появиха нови 150 машини за гласоподаване в митнически склад на летище София.

" Имаме 228 затворени машини от ЦИК. Комисията уведоми ДАНС за тях. За идващите 150 се оказва, че е известена прокуратурата. От " Сиела Норма " настояват, че те не могат да бъдат употребявани, тъй като нямат програмен продукт. Не разбирам какъв е този хъс на " Сиела Норма " да вкара един куп машини, които били за Грузия. Тази неделя има избори в България, а не в Грузия. Не мога да кажа дали " Сиела Норма " взе участие в скрит план и не е моя работа ", сподели Кутев.

" Борисов постоянно бърка фикциите с действителността. В момента за следващ път е по този начин. Колкото и да се пробва да припомня за " Костинбродската спекулация ", дано си спомним, че там имаше отпечатани подготвени бюлетини и щяха да се употребяват от ГЕРБ ", разясни представителят на служебното държавно управление.

Кутев разяснява и инспекциите за Автомагистрала " Хемус ". " Темата се разисква към този момент 4 месеца. Очаквах не Бойко Рашков да дава информация по случая, а прокуратурата, която се самосезира от дълго време. Не става въпрос за едни 60 милиона. Проблемът е, че от 4 до 9 лот нещата са доста сходни. Бойко Борисов излъга, че всичките контракти били с банкови гаранции. Не са! Над милиард е изхарчен и няма банкови гаранции ", изясни той, написа dir.bg.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР