Броени дни преди края на тази година се оказа, че

...
Броени дни преди края на тази година се оказа, че
Коментари Харесай

Петчленен състав на Комисията по досиетата е достатъчен, смятат от НФСБ

Броени дни преди края на тази година се оказа, че в деловодството на Народното събрание е импортиран законопроект за понижаване на състава на така наречен Комисия по досиетата и избиране на нови членове, защото мандатът на актуалните от дълго време е изминал. От социалистическата партия заподозряха, че ръководещите желаят да назначат в този орган комфортни за тях "калинки " малко преди края на мандата на този парламент и това държавно управление. Един от вносителите, подписали законопроекта, е юристът от НФСБ Христиан Митев. Прави усещане, че никой от Вътрешна македонска революционна организация не е положил подписа си.

Не мисля, че се бърза с измененията в този законопроект, дори се закъсня, тъй като мандатът на тази Комисия изтече много от дълго време “. Това разяснява пред БНР Христиан Митев, заместник-председател на правната комисия от НФСБ, един от вносителите на промени в така наречен Закон за досиетата. Поводът за изявлението му са съмненията на Българска социалистическа партия, че на финала на този парламент депутатите желаят да подменят състава на Комисията по досиетата. Законопроектът цели да понижи съвсем на половина състава на службата, чиято съществена задача е да оповестява принадлежност към някогашната Държавна сигурност и към тайните служби.

„ Сега е моментът да бъде понижен съставът на тази комисия, преди да се пристъпи към избор на нови членове. С оглед на размера от работата на тази Комисия ние сме решили, че не е нужен толкоз огромен състав от деветима членове, а един състав от петима е задоволителен “, уточни Митев.

Не сме водили уголемен спор за състава на Комисията , а единствено по понижаване на състава и да се пристъпи към избор на нов. Да напомним, че чак един месец след влизането в действие на закона Народното събрание пристъпва към избор на състав на комисията “, добави депутатът.

Според измененията в закона в решенията на комисията за оповестяване на принадлежност ще се отразяват и предходните ѝ решения по инспекции на лицата, ако такива към този момент са осъществявани на друго правно съображение, за информиране на обществеността за каква част от тестваните лица в другите обществени сфери са налични архивни документи.

Освен това пълномощието за оповестяване принадлежността няма да е еднократен акт , с оглед постепенния метод на деяние на комисията по инспекция и забележителния брой лица и институции, които тя ревизира.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР