Броени часове остават до Коледа, а празничният дух, който традиционно

...
Броени часове остават до Коледа, а празничният дух, който традиционно
Коментари Харесай

Съвети за незабравима Коледа с мисъл за природата

Броени часове остават до Коледа, а празничният дух, който обичайно съпътства този обичан на толкоз доста хора интервал от годината, към този момент се носи във въздуха. Завладени от благоухания, чувства и невероятни мемоари, всички желаеме да се обгърнем в тържествена атмосфера и да зарадваме близки и другари с нещо хубаво и от сърце. А от WWF оферират няколко съвета за едни незабравими празнични дни, без да вредим на природата. Не просто е елементарно, само че и учудващо занимателно!
Вкусна и екологично приготвена храна

Празничната софра е едно от най-приятните места на Коледа. Всички обичаме тези невероятни моменти, когато се събираме дружно със семейство и другари. Но тъкмо тогава е най-важно да не способстваме за казуса с изхвърлянето на храна и свръхконсумацията. Всъщност е много елементарно...

Осведомете се от кое място идва вашата храна

Местно произвеждане ли е, по какъв начин е добита, по какъв начин е превозена? Храната, която консумираме, не трябва да вреди на планетата, само че постоянно се случва тъкмо това. Трябва да знаем от кое място идва, с цел да бъдем сигурни, че е приготвена и стига до нас по щадящ природата метод.

Изберете сезонни артикули от локалната бакалия и пригответе храната сами

Хем ще е по-вкусно, хем ще можете да се похвалите на гостите със своите кулинарни умения. Ако сте почитатели на морската храна, търсете сертифицирана такава. Решите ли да се поглезите с черен хайвер, уверете се, че не е от диви есетри.

Намалете своите хранителни боклуци

Производството на храна е най-голямата причина за обезлесяването на тропическите гори. Опитайте се да намалите своите боклуци и да прецените какъв брой храна в действителност ви е нужна. Изразходвайте, доколкото е допустимо, остатъците.

Ако въпреки всичко останат вкусотии за дояждане, приберете ги в кутии за многократна приложимост, вместо да увивате всичко с фолио. Много по-природосъобразен вид е. Това може да бъде и добър мотив да започнете собствен личен компост.

Хапвайте повече растителна храна

Растителното меню е потребно както за вас, по този начин и за планетата. Само животновъдната промишленост генерира близо 15 % от всички излъчвания на парникови газове, основани от индивида, а и изисква пространство и големи количества вода и фураж.

Впечатляваща и природосъобразна декорация

Природосъобразна Коледа напълно не значи да се лишите от празнична декорация и коледно дръвче. Напротив, грижейки се за природата, можете отново да имате красива и подобаваща украса. Ето по какъв начин...

Изработете свои декорации за елхата

Да си извършите сами украшения за Коледа е освен природосъобразно, само че и развлечение, в което може да взе участие цялото семейство. Може да употребявате всевъзможни естествени материали: дърво, вълна, плат, конци или даже клонки от други растения.

Опаковайте, само че не изхвърляйте

Купувайте FSC сертифицирана опаковъчна хартия, която може да рециклирате след приложимост. Или използвайте каквото имате налично към вас като вестници, хартиени торби или даже шал. Панделките и тиксото не могат да бъдат рециклирани, по тази причина се уверете, че сте ги премахнали преди да рециклирате хартията.

Не забравяйте дръвчето

Купуването на изкуствени дръвчета способства за пластмасовите боклуци, до момента в който същинската Коледна елхичка е доста по-природосъобразна. Уверете се, че купувате такава с FSC документ, което значи, че идва от отговорно стопанство. Проверете по какъв начин може да засадите вашето дръвче след празничния сезон.

Помислете за светлините

Използвайте LED лампички за Коледното дръвче. Те употребяват по-малко сила и наподобяват също толкоз добре. Не забравяйте да ги изключвате вечер: по-безопасно е и по-щадящо Земята.

Подаръци с грижа за обичаните хора и околната среда

Понякога е много мъчно, времеемко и даже изнервящо да намерим съвършените дарове за обичаните ни хора... и още по-трудно те да са и природосъобразни. Истината е, че най-смислените дарове в действителност са най-простите. Вижте някои хрумвания...

Подарете прекарване

Заменете пазаруването на материални дарове с прекарване за вашите обичани хора. Превърнете тази Коледа в паметен празник, като прекарвате повече време дружно с тях. Или им направете подарък с идея – по този начин ще дарите благополучие на повече от един човек, а и ще допринесете за нечия благородна задача. Ние ви предлагаме опцията да станете покровител на диво животно, само че има и редица други варианти, на които можете да се спрете.

Намалете отпадъците като купувате дарове без опаковка

Ако пакетирането е неизбежно, изберете нещо без пластмаса или направено от рециклирани или рециклируеми материали. И не забравяйте торбите си за многократна приложимост, с цел да донесете покупките у дома!

Помислете за материалите

Уверете се, че дървесината и хартията, от които са направени подаръците, са направени от рециклирани или сертифицирани материали. Купуването на използвани продукти, като облекла, мебели и техника втора ръка, също са страхотни способи да подарявате по-устойчиво, защото спестявате запаси от основаването на нови артикули!

Тествайте умеенето си да вършиме картички

Направете си сами картички и опаковки от остаряла хартия, вестници, ненужни платове и каквото ви роди въображението. В интернет можете да намерите голямо разнообразие от техники. Защо не пробвате, да вземем за пример, фурошики – обичаен японски способ за пакетиране посредством платове? А пък в случай че ръчното творчество не е вашето нещо, изберете картички и опаковки от FSC хартия.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР