Британското кралско семейство е може би най-популярното кралско семейство в

...
Британското кралско семейство е може би най-популярното кралско семейство в
Коментари Харесай

Кралски особи, оцелели след опити за убийство

Британското кралско семейство е може би най-популярното кралско семейство в света. През годините то печели репутацията си с дипломатичност, грациозност и жанр, и през днешния ден мнозина не престават с интерес да наблюдават живота на неговите членове.

Кралските особи обаче си имат както фенове, по този начин и съперници. Именно последните са повода членове на кралските фамилии да са ставали жертва на опити за ликвидиране. Ето няколко такива, подбрани от Stars Insider.

Крал Чарлз

Настоящият крал на Англия оцелява след опит за ликвидиране през 1994 година, до момента в който е в Австралия за празненствата за Деня на Австралия.

Извършителят Дейвид Канг показва своя митинг против отношението към търсещите леговище от Камбоджа в Австралия, като се добира до сцената и стреля с револвер по Чарлз. За благополучие защитата реагира бързо и бъдещият тогава крал остава незасегнат.

Кралица Виктория

По време на 63-годишното си ръководство тя става обект на най-малко седем опита за ликвидиране. Първият подобен е от 1840 година, когато са минали едвам три години от ръководството ѝ. Докато тя пътува в карета със брачна половинка си принц Албърт, мъж на име Едуард Оксфорд стреля с два револвера по нея. За благополучие и двата изстрела не я уцелват и двойката продължава пътуването си.

Нападателят е задържан и упрекнат в държавна измяна, само че след това е приет за почтен заради безотговорност. Той остава в държавната престъпна лудница, а в следствие и в болница Broadmoor, преди да бъде освободен и да доживее дните си в Австралия.

Кралица Елизабет II

Също като пра-пра-баба си починалата кралица на Англия претърпява редица опити за ликвидиране по време на дългото си ръководство. Най-известният е от 1981 година, когато е на посещаване в Дънидин, Нова Зеландия.

Седемнадесетгодишният Кристофър Дж. Луис стреля по нея от петия етаж на офис постройка с открадната пушка 22-ри диаметър. Изстрелът пропуща кралицата, която даже не схваща, че е стреляно по нея. Нападателят е задържан и в последна сметка наказан за носене на огнестрелно оръжие на обществено място. Присъдата му е тригодишна.

Крал Едуард VIII

Кратко е 11-месечното ръководство на крал Едуард VIII, само че е задоволително дълго, с цел да му се случи опит за ликвидиране. На 16 юли 1936 година кралят се връща към Бъкингамския замък от гала в Хайд парк.

Тогава мъж на име Джордж Макмеън се промъква през тълпата с револвер. Той хвърля оръжието по посока на краля, само че то не избухва. Нападателят е задържан и наказан на една година затвор. След освобождението си става прочут нацистки симпатизант.

Крал Джеймс I

Често определян като един от най-противоречивите британски монарси, Джеймс I е виновен за въвеждането на протестантството през XVI век. Той оцелява при опит за ликвидиране през 1605 година, а прочутият католически скрит план против него е осуетен.

Планът е бил на група католици, които възнамерявали да взривят Камарата на лордовете и по този метод да убият краля. Малко след събитието, което има благополучен за края край, заговорниците са екзекутирани.

Крал Джордж III

Монархът, който превежда Англия през Американската гражданска война и Наполеоновите войни, не е бил харесван от мнозина. Той едвам не умира през 1800 година, когато някогашен боец на име Джеймс Хадфийлд стреля по него в Кралския спектакъл.

Изстрелът пропуща краля и Хадфийлд е задържан. Впоследствие е оневинен за опит за ликвидиране заради безотговорност.

Едуард, принц на Уелс

Бъдещият крал Едуард VII е дружно с принцеса Александра на железопътната гара в Брюксел през 1900 година, когато е изработен опит за убийството му. 16-годишният белгийски анархист Жан-Батист Сипидо стреля два пъти по кралската двойка.

Един от патроните одрасква лицето на бъдещия крал, само че той остава без трайни пострадвания. Нападателят е задържан и съден, само че най-после е оневинен поради възрастта си.

Кралица Елизабет I

По време на религиозните безредици от XVI век група католически заговорници възнамеряват да екзекутират протестантската кралица Елизабет и да я заменят с католическата Мария, кралицата на Шотландия.

Заговорът е деликатно плануван, само че по този начин и не се реализира, тъй като кодираните известия, които заговорниците са си изпращали един на различен, са прихванати от хора, работещи за кралицата. Ключовите заговорници са хванати и екзекутирани, а протестантството е твърдо открито като публична вяра на Англия.

Принцеса Ан

През 1974 година дъщерята на Елизабет II става жертва на скрит план за похищение. Колата ѝ е принудена да спре, защото Иън Бол, незает служащ от Северен Лондон, нарежда своя автомобил тъкмо пред нея и излиза с два револвера.

След битка с телохранителя, нападателят споделя на принцесата да излезе от транспортното средство. Тя обаче не го направи. В следствие Бол е арестуван и изпратен в психиатрично заведение, където остава за неопределен срок.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР