Британският външен министър Лиз Тръс, която е готова Великобритания едностранно

...
Британският външен министър Лиз Тръс, която е готова Великобритания едностранно
Коментари Харесай

Ще бъде ли анулиран Протоколът за Северна Ирландия

Британският външен министър Лиз Тръс, която е подготвена Англия едностранно да приключи действието на някои елементи от Протокола за Северна Ирландия, бе призована да се откаже от този ход, тъй като може да възникне комерсиална война с Европейски Съюз, която ще изложи на риск мира в провинцията и ще задълбочи рецесията с повишаването на живота с още по-голямо нарастване на инфлацията.

Лиз Тръс през днешния ден стартира извънредно значими договаряния със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

Вашингтон в това време предизвести и двете страни да не престават да приказват между тях. Свидетелство за загрижеността на американския президент Джо Байдън е новината, че Белият дом е подготвен да изпрати специфичен делегат за Северна Ирландия. Борис Джонсън и Лиз Тръс по-рано направиха изказвания, че идната седмица ще внесат за разискване и гласоподаване на законодателство, което ще анулира действието на Протокола, с аргумента, че тази част от договорката за Брекзит, която английското държавно управление подписа, е нефункционална и би трябвало да бъде открито решение. Тези изказвания не бяха признати добре в европейските столици.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни предизвести, че всеки едностранен ход ще породи ответна контрамярка от Брюксел, в това число правосъдни дейности. Перспективата Англия да престане да договаря с Брюксел породи паника измежду депутати от ръководещата Консервативна партия. Председателят на парламентарната комисия за Северна Ирландия Саймън Хоаре назова изказванията на Джонсън и Тръс " ненужно дрънкане на оръжия ", а ръководителят на комисията за защита Тобайъс Елууд предизвести, че анулирането на Протокола, ще бъде неприятно за мира в провинцията, за английското въздействие и за работните места и стандарта на живот.

Протоколът защищава от пораждане на твърда граница на остров Ирландия, само че основава митнически граница в Северно море за стоките от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР