Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон отдадоха

...
Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон отдадоха
Коментари Харесай

Еманюел Макрон и Тереза Мей отдават почит на жертвите от битката при Сома

Британският министър председател Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон отдадоха респект към жертвите в борбата при река Сома, по време на Първата международна война. В неделя се навършват 100 години от края на войната, настъпил с подписаното помирение край Компиен. В Париж се чакат над 120 държавни и държавни ръководители. Сред тях ще бъде и българският президент Румен Радев.

Британският министър председател Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон разговаряха в кметството на градчето Албер, с население съвсем 10 000 души в департамента Сома, име-символ на една от най-мащабните борби през Първата международна. Информация за работния обяд сред двамата водачи не беше оповестена.

По-късно Мей и Макрон отдадоха респект към жертвите от двете страни на мемориала Тиепвал. Мей разяснява, че възпоменателните церемонии са време за разсъждение за общата история, само че също и за взор към общото бъдеще.

В борбата при Сома са починали и над 72 000 английски и южноафрикански бойци, чиито лобни места са незнайни. Офанзивата в Северна Франция е съществена за английската войска на западния фронт, през 1916-та. Тогава се включват доста доброволци от острова и това е първото им огромно присъединяване във войната.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР