Британският премиер Риши Сунак обеща на израелския си колега Бенямин

...
Британският премиер Риши Сунак обеща на израелския си колега Бенямин
Коментари Харесай

Риши Сунак е на посещение в Израел

Б ританският министър председател Риши Сунак даде обещание на израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху, че Англия ще бъде до Израел в " най-мрачния му час ", съобщи Ройтерс.

Сунак приветства допускането на филантропична помощ в линията Газа и означи, че Израел прави всичко по силите си да ограничи жертвите измежду цивилното население.

" Знам, че взимате всички защитни ограничения, с цел да не навредите на мирните жители, в цялостен контрастност с терористите от " Хамас ", които се стремят да слагат цивилните в заплаха ", съобщи той пред Нетаняху в Йерусалим.

" Приветствам решението, което взехте през вчерашния ден, да гарантирате отварянето на коридори към Газа, с цел да може да влезе там филантропичната помощ... Горд съм да заставам тук паралелно с вас, в най-мрачния час на Израел, като ваш другар. Ние ще бъдем до вас в символ на взаимност. Ние ще бъдем с вашия народ и желаеме да успехите ", добави Сунак.

На собствен ред израелският министър-председател съобщи, че шокиращото нахлуване на " Хамас " против Израел на 7 октомври е целяло да предотврати разширението на израелските мирни връзки с Близкия изток. Нетаняху прикани Англия да продължи да поддържа израелското контранастъпление.

" Бяхме на ръба да разтеглим мирния развой и една от аргументите за офанзивата против нас беше да се пресече този развой " , бяха думите, с които Нетаняху се обърна към Сунак.

" Това е нашият най-мрачен час. Това значи дълга война и ние ще се нуждаем от непрестанна поддръжка " , съобщи министър председателят на Израел.

След края на срещата Сунак акцентира, че е значимо спорът сред Израел и " Хамас " да не ескалира в по-голяма война в Близкия изток.

" Важно е спорът да не ескалира в района. Ето за какво приказвам с колкото мога повече хора в целия район ", сподели английският министър председател пред кореспонденти.

По-късно през днешния ден министър председателят Риши Сунак, който се срещна и с израелския президент Ицхак Херцог, ще отпътува за Саудитска Арабия, където ще се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, съобщи представител на Сунак, определяйки Саудитска Арабия като значим районен сътрудник.

" Всеки смъртен случай на цивилно лице е покруса. И прекалено много животи бяха изгубени след ужасяващия терористичен акт на Хамас ", съобщи английският министър председател в изказване преди визитата си.

„ Преди всичко съм тук, с цел да изразя солидарността си с израелския народ. Вие претърпяхте неизразим, отблъскващ терористичен акт и желая да знаете, че Обединеното кралство и аз сме с вас “ , съобщи Сунак при кацането си в Тел Авив.

Сунак ще сервира съболезнования за загубата на човешки животи в Израел и Газа в следствие от офанзивата против Израел на основани в Газа палестински бойци от " Хамас " на 7 октомври и ще предизвести за опцията от спомагателна ескалация на спора в района, сподели неговата канцелария.

Той сподели, че смъртоносната детонация в болничното заведение в Газа във вторник, при която бяха убити стотици палестинци, би трябвало да бъде " повратен миг за водачите в района и по света и те да се обединят, с цел да се избегне по-нататъшна рискова ескалация на спора ". Сунак също по този начин даде обещание, че Англия ще бъде " в челните редици на тези старания ".

Британският министър председател ще призове също за отварянето на маршрут за достъп на филантропични помощи от Египет в Газа колкото е допустимо по-скоро, както и за това да се даде опция на блокираните в Газа английски жители да я изоставен.

Най-малко седмина английски жители са били убити и минимум деветима са в неопределеност след офанзивата против Израел, съобщи през вчерашния ден представител на Сунак.

Външният министър на Англия Джеймс Клевърли, който посети Израел предходната седмица, ще посети Египет, Турция и Катар през идващите три дни, с цел да разиска спора и да се опита да откри спокойно решение, сподели неговата канцелария. Англия посочи, че трите страни са " жизненоважни за интернационалните старания за опазване на районната непоклатимост, за освобождение на заложниците и за обезпечаване на филантропичен достъп до Газа ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР