Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в

...
Британският премиер Борис Джонсън претърпя тежко поражение тази нощ в
Коментари Харесай

Борис Джонсън загуби ключовия парламентарен вот за Брекзит

Британският министър председател Борис Джонсън претърпя тежко проваляне тази нощ в Народното събрание от депутатите съперници на Брекзит без съглашение с Европейския съюз, предадоха Франс прес и Ройтерс.
 БГНЕС

Текст, с който депутатите поемат надзор над работата на Народното събрание, с цел да се опълчват на Брекзит без договорка и да изискат ново отсрочване на периода за излизане на Англия от Европейски Съюз, бе признат с 328 гласа, а 301 депутати гласоподаваха срещу .

За този текст гласоподаваха и депутати от опозицията, и от ръководещата партия, които са срещу излизане от Европейски Съюз без съглашение.
 БГНЕС-->

По-рано министър председателят Джонсън сподели, че в случай че депутатите гласоподават за ново отсрочване на Брекзит, единственият излаз ще са предварителни избори. Той още веднъж се зарече, че Англия ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, в случай че би трябвало и без съглашение.

След гласуването стана ясно, че всичките 21 депутати консерватори, които са дали своят вот срещу държавното управление на премиера Борис Джонсън и са подкрепили предлагането за определяне на надзор над работата на Народното събрание, с цел да се опитат да блокират Брекзит без договорка, са изключени от партията .

В тази група са някогашният финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, внукът на някогашния министър председател Уинстън Чърчил , отбелязва Ройтерс.

Соумс сподели преди вота, че ще гласоподава срещу премиера Борис Джонсън по въпроса за Брекзит. " Ще гласоподавам със мощно свито сърце против държавното управление тази нощ ", съобщи той. 71-годишният внук на Чърчил бе почетен с рицарско звание от кралица Елизабет през 2014 година

Уинстън Чърчил заема особено място в английската просвета и история като победител във Втората международна война и като най-влиятелния английски общественик на 20-и век.
 БГНЕС

Борис Джонсън нееднократно е изразявал удивление към Чърчил и през 2014 година разгласява негова биография, озаглавена " Факторът Чърчил: по какъв начин един човек направи история ". Тогава Джонсън, който бе кмет на Лондон, написа. " Когато растях, никой не се съмняваше в това - Чърчил е най-великият общественик, роден от Англия ".

Соумс споделя, че като дете не знаел какъв брой е авторитетен дядо му. Когато бил на пет години, той влезнал в спалнята на Чърчил и го попитал: " Дядо, правилно ли е, че ти си най-великият човек в света? " Чърчил отвърнал: " Да, а в този момент се разкарай ".

След снощното гласоподаване, повече от три години откакто Обединеното кралство утвърди с референдум излизане от Европейския съюз , казусът с Брекзит е неуреден и в този момент остават вероятни всички разновидности - от Брекзит без съглашение до отпадане на Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Днес депутатите, които откриха надзор над дневния ред на Народното събрание, ще се опитат да одобряват закон, задължаващ Джонсън да изиска от Европейски Съюз отсрочване на Брекзит до 31 януари, в случай че не реализира съглашение за излизане от Европейски Съюз, утвърдено от Народното събрание.

" Не желая избори, само че в случай че депутатите гласоподават в сряда да спрат договарянията и да наложат ново безсмислено отсрочване на Брекзит, може би за години наред, това (изборите) ще бъде единственият метод да се реши този проблем ", сподели Джонсън след снощното гласоподаване. Мога да потвърдя, че ще внесем предложение за това, добави той.

Опонентите на Джонсън споделиха, че желаят да му попречат да си играе на съветска рулетка със страна, която в миналото бе считана за дирек на икономическата и политическата непоклатимост на Запада, показва Ройтерс.
 БГНЕС

В възможни предварителни избори един против различен ще се изправят върлият последовател на Брекзит Борис Джонсън и ветеранът социалист Джереми Корбин, водач на Лейбъристката партия.
За привикване на предварителни избори е належащо болшинство от две трети от 650-те депутати в Камарата на общините. Не е ясно дали опозиционните партии ще поддържат предварителни избори, отбелязва Ройтерс.

Корбин от дълго време упорства, че изборите са най-хубавият метод за излизане от рецесията. След снощното гласоподаване той е споделил на Джонсън, че през днешния ден законопроектът за отсрочване на Брекзит би трябвало да бъде разискван в Народното събрание преди да се прави опит за привикване на избори.

Британският министър на финансите Саджид Джавид заяви, че ще бъдат отпуснати спомагателни два милиарда лири за интервала 2020-2021 година за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 година ще възлезе на 8,3 милиарда лири . Допълнителните пари ще бъдат предопределени за полицията, граничните служби и пристанищата, показва Франс прес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР