Британският министър-председател Борис Джонсън разпореди да се разследват твърденията на

...
Британският министър-председател Борис Джонсън разпореди да се разследват твърденията на
Коментари Харесай

Джонсън нареди разследване на антимюсюлмански расизъм у Торите

Британският министър-председател Борис Джонсън разпореди да се проверяват изказванията на Нусрат Гани, 49-годишна мюсюлманка и народен представител от Консервативната партия, която съобщи, че е била освободена от заемания от нея министерски пост в държавното управление ненапълно и тъй като мюсюлманската й религия карала нейните сътрудници да се усещат неловко, съобщи Ройтерс.

" Премиерът разпореди на канцеларията на кабинета да направи следствие на изказванията на Нусрат Гани ", заяви " Даунинг стрийт " 10. " Премиерът се отнася доста съществено към тях. "

Гани, която през февруари 2020 година загуби мястото си на заместник-министър в министерството на превоза, съобщи пред " Сънди таймс ", че един от секретарите на парламентарната група на торите й споделил, че това, че е мюсюлманка, е било повдигнато като въпрос при уволнението й.

Главният секретар на парламентарната група на Консервативната партия Марк Спенсър съобщи, че точно той е визираният в изказванията на Гани човек, и ги дефинира като изцяло погрешни и оскърбителен.
" Никога не съм употребявал тези думи, които ми бяха приписани ", сподели той.

През юли 2020 година Джонсън се е срещнал с Гани, с цел да обсъдят обвиняванията, които тя още тогава е отправила, заяви през вчерашния ден представител на премиерската канцелария. Той дефинира казаното от нея като " извънредно съществено ".
От " Даунинг стрийт " обявиха, че в оня миг, когато изказванията били отправени за пръв път, Джонсън посъветвал Гани да подаде публично недоволство в централата на Консервативната партия.

" Тя не одобри това предложение ", допълниха от " Даунинг стрийт ".

До общественото отправяне на изказванията на Гани пред " Сънди таймс " се стигна, откакто неин съпартиец от Консервативната партия съобщи, че ще отиде в полицията поради изказвания, че секретарите на парламентарната група на торите са опитвали да " изнудват " депутати, подозирани, че се пробват да принудят премиера Борис Джонсън да напусне поста си поради свадите, в които той се забърка напоследък поради купони по време на локдауна, отбелязва Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР