Британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш посочва, че

...
Британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш посочва, че
Коментари Харесай

Гардиън: Ако Германия се учи от историята, ще изпрати танкове и ще защити Украйна

Британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш показва, че Германия има двойно обвързване - от предишното и за бъдещето

" Много страни оказват поддръжка на Украйна, само че Германия има специфична историческа отговорност към Зеленски и хората му, отговорност да помогне и да отбрани свободна и суверена Украйна, " написа английският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш в публикация във вестник " Гардиън ", предава Българска телеграфна агенция.

Според него Германия, като централната мощ в Европа, има неповторимата дарба да сплоти континента, с цел да приключи терора на Путин по метод, който би спрял и възможна експанзия тук-там като Тайван.

Като знак за желанието си да извърши това свое двойно обвързване - от предишното и за бъдещето, Берлин би трябвало освен да разреши на страни като Полша и Финландия да изпратят немските танкове " Леопард 2 " на Украйна, само че и самият той да направи това като част от координирано деяние от страна на Европа. Нека го назовем европейски проект " Леопард "!

Според Гартън Аш има три стадия на упоменатата историческа отговорност.

Преди 80 години нацистка Германия водеше война на гнет на същата украинска земя. Същите градове, села, а и от време на време същите хора, които бяха жертви тогава, в този момент са жертви на Русия, написа създателят.

Борис Романченко, да вземем за пример, оживял след четири нацистки концентрационни лагера, бе погубен от съветска ракета в Харков. Историческото съпоставяне не е тъкмо, само че опитите на Путин да унищожи самостоятелен прилежащ народ с военни закононарушения, геноцид и безмилостни офанзиви против цивилното население са най-близките дейности в Европа след 1945 година до тези на Адолф Хитлер през Втората международна война.

Урокът, който Германия би трябвало да научи, не е, че не би трябвало в никакъв случай повече да употребява танковете си против Русия, каквото и да прави Кремъл, а че би трябвало да ги употребява, с цел да отбрани украинците, които бяха измежду най-големите жертви както на Хитлер, по този начин и на Сталин.

Втората причина е обвързвана с политиката на Германия по отношение на анексирането на Крим през 2014 година, която немският президент Франк-Валтер Щайнмайер дефинира като " горчив неуспех ". Тогава, вместо да понижи енергийната си взаимозависимост от Русия, Германия я усили още повече, повишавайки каузи на внасяния от нея газ до над 50 % и изграждайки газопровода " Северен поток 2 ", който по този начин и не влезе в употреба.

Това докара и до третата и най-нова причина за историческата отговорност на Германия към Украйна, написа Гартън Аш. Месец след нашествието на Русия в Украйна група водещи фигури в Германия прикани незабавно да се наложи възбрана на вноса на изкопаеми горива от Русия. Правителството на канцлера Олаф Шолц обаче не се реши на такава радикална промяна на курса, като посочи аргумента, че тя ще заплаши " стотици хиляди работни места ", а Германия и цяла Европа ще изпаднат в криза.

Все отново всичко това е и тест за куража на Германия да удържи на нуклеарните закани на Путин, да преодолее личните си страхове и подозрения и да отбрани свободна и суверена Украйна, написа в умозаключение английският историк и анализатор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР