Британските депутати отново отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза

...
Британските депутати отново отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза
Коментари Харесай

Логиката била дефицит в сагата Брекзит

Британските депутати още веднъж отхвърлиха съглашението за Брекзит на премиера Тереза Мей единствено 17 дни преди Англия да напусне Европейския съюз.

Припомняме, договорката беше подкрепена от 241 депутати, а 391 се оповестиха срещу.

Според шефа на Института за стопанска система и интернационалните връзки и някогашен дипломат във Англия Любомир Кючуков политическата логичност сочи отсрочване на Брекзит за дълго. Логиката обаче е сякаш най-дефицитният детайл в цялата сага Брекзит, съобщи той пред Българска национална телевизия.

Мнозина са на мнение, че след повторното отменяне на контракта Мей няма да се възползва от третата опция да го внесе в Народното събрание.

Това значи, че следва гласоподаване за Брекзит без контракт, което съгласно Кючуков няма късмет да мине в Народното събрание.

На процедура Брекзит без контракт може да бъде единствено остатъчен резултат, ако утрешното гласоподаване се провали, а утрешното гласоподаване е за удължение на периода, разяснява той. Кючуков изрази мнение, че за на следващия ден към този момент се чака Народното събрание да събере нужното болшинство и Мей да насочи сходно искане към Европейски Съюз.

Следва обаче въпросът дали Европейски Съюз ще се съгласи. Според Кючуков Съюзът ще бъде изправен пред обстановка, в която не може да не одобри такова решение, тъй като другояче той би бил виновен за напускането на Англия без контракт.

Ако въпреки всичко срокът за Брекзит бъде продължен, се отварят всички варианти - от предоговаряне до нов референдум или ново държавно управление, уточни той.

Кючуков обаче е уверен, че удължение с 3 месеца няма да донесе нищо ново, тъй като ще договарят същите екипи от същите позиции.

След като две години се занимаваше с Англия, в идващите шест месеца Европейски Съюз ще бъде ангажиран със себе си - да приготви изборите за Европейски парламент, да се конструира Народното събрание и новата комисия, съобщи коментаторът.

Според него настроенията във Англия също са за търсене на смяна. Бъдещето на Тереза Мей към този момент не е дали тя ще напусне политиката, а по кое време това ще стане, уточни Кючуков.

Той разяснява, че самата Мей е декларирала, че напуща политиката през 2022 година Според специалиста обаче упованията са това да се случи доста по-скоро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР