Британската писателка Клеър Макинтош, работила години наред като разследващ полицай

...
Британската писателка Клеър Макинтош, работила години наред като разследващ полицай
Коментари Харесай

Завръща се кралица на психотрилъра

Британската писателка Клеър Макинтош, работила години наред като проверяващ служител на реда и завоювала сърцата на читателите по целия свят, трансформирайки се в кралицата на психологическия трилър на английската сцена, се завръща с „ Последното празненство “. Талантът, опитът и въображението на авторката се демонстрират още веднъж в дълго чаканата история – ослепителен и диаболичен разказ, с който започва поредност с завладяващата и загадъчна детектив Фион Морган.



Никой в Кум Койд – китно селце на границата сред Англия и Северен Уелс – не си спомня по кое време е поставено началото на традицията с плуването в езерото Хлин Дрих, само че всяка нова година се посреща с нея. Всичко стартира, когато на повърхността на кристалните води, сякаш от мъглата, изплува трупът на заможния артист и предприемач Рис Лойд. И той безспорно е мъртъв. Въпросът „ Кой умъртви Рис Лойд? “ е обхванат в тайнственост и все пак заелата се със случая детектив Фион Морган има причина да подозира всички. Ако никой не е оракул в личната си страна, то това предписание важи с цялостна мощ за някогашния известен реализатор, който гради своята империя към първокласния комплекс „ Крайбрежието “ – атрактивно място за туристи и мотив за злоба и ненавист на мнозина поданици. Оказва се че под повърхността на блестящото вилно населено място има рискови течения, в които плуват измами, изменничества, тормоз и принуждение. На място с толкоз доста секрети убийството е единствено увертюрата.  Сред вековните борови гори към Кум Койд витае опасност. Но Фион Морган може да се окаже „ огромна пакост “ за всички забъркани. Дори и в случай че ѝ се наложи да работи с детектив Лео, с който са се срещнали по необикновен метод. Защото този, който хвърля камъни, ще уцели опашката на дракона и може би ще го разсъни. На фона на величествени планински хълмове  и спиращи дъха гори се разиграват пагубни пристрастености, а сякаш елементарният случай може да преобърне вечно пътя на надарената, само че пазеща своите мрачни секрети детектив Морган.

Редувайки подиуми от предишното и сегашното, Клеър Макинтош слага читателя пред комплицирания пъзел на закононарушение, в което се оглеждат натрупвани секрети и неистини. Тук всички са обвинени, а почтени като че ли няма. Многопластов, тъмен и написан със забележителна доза възприятие за комизъм, „ Последното празненство “ от Клеър Макинтош е безизходен, само че съблазнителен книжовен лабиринт и без подозрение най-хубавото от авторката.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР