Британската лира поскъпна, а доходността на държавните облигации на Обединеното

...
Британската лира поскъпна, а доходността на държавните облигации на Обединеното
Коментари Харесай

Изненада! Ето какво стана веднага след оставката на Тръс

Британската лира нарастна, а доходността на държавните облигации на Обединеното кралство се намалява, откакто Лиз Тръс съобщи, че ще подаде оставка като министър-председател, свалена от икономическата й стратегия, която провокира шокови талази на финансовите пазари и раздели нейната Консервативна партия единствено шест седмици след назначението й.

Малко след новината за нейната оставка паундът нарастна с 0,6% към 1,1300 щатски $, до момента в който еврото поевтинява с 0,15% под 0,8700 английски лири.
-->
Британските държавни облигации също нарастват, въпреки и едва, което води до намаление на тяхната рентабилност. Доходността на 10-годишните английски скъпи бумаги (Gilts) падна за малко към 3,75%, преди да опита стабилизация към 3,86% - под психическата преграда от 4 на 100.

Изборът на нови министър председател и водач на ръководещата Консервативна партия ще се организира през идната седмица, като анализатори и търговци на финансовите пазари означават, че английската лира няма да нарастне по-значимо, преди да се разбере който ще поеме ръководството на страната.

Британският фондов показател FTSE100 също нарастна, въпреки и за малко, на Лондонската борса с към 1% след новината за оставката на Тръс, само че по-късно се върна към и малко под вчерашното си равнище на затваряне.

След единствено шест седмици премиерството на Тръс видя разгром на пазара на английски облигации и противоположен завой на съвсем цялата й стратегия за фискална политика, известна като така наречен " мини-бюджет ". В сряда Лиз Тръс загуби вътрешния си министър, или по-малко от седмица, откакто уволни финансовия си министър.

" Който и да пристигна на нейно място евентуално ще бъде общопризнат като министър-председател, вдъхващ повече доверие от Лиз Тръс, като пазарите евентуално биха желали да видят някой като Риши Сунак (бивш финансов министър от ерата на Борис Джонсън) “, разяснява за Ройтерс валутният анализатор на MUFG Лий Хардман, съобщи БНР.

Междувременно водещите кредитни агенция  S&P и Moody`s се чака да преразгледат в петък суверенните си рейтинги за Обединеното кралство, което би представяло още едно съществено предизвикателство за английските финансови пазари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР