Британската биотехнологична компания Digistain набра 1 млн. долара капитал в

...
Британската биотехнологична компания Digistain набра 1 млн. долара капитал в
Коментари Харесай

Sofia Angels Ventures инвестира 200 хил. долара в британски стартъп

Британската биотехнологична компания Digistain набра 1 млн. $ капитал в капиталов рунд, от които 200 хиляди $ са обезпечени от българския коинвестиционен фонд Sofia Angels Ventures. Компанията създава бърз способ за диагностика на належащо лекуване при пациенти с рак на гърдата посредством инфрачервена светлина, като инвестицията ще се употребява за развиване на решения с изкуствен интелект.

Digistain е четвъртата компания, в която SAV влага и втората интернационална такава в портфолиото на българския фонд, откакто в края на първото тримесечие на 2022 година фондът вложи 300 хиляди евро в шведската Hoting Innovations. През 2021 година SAV влага в две и Ondo.

По-рано тази година SAV провежда самодейност за софтуерни компании, занимаващи се с изкуствен интелект, оповестена и отворена за кандидатстване..
Реклама
За изненада на Георги Сиджимков, управител във фонда, ползата е много по-нисък от предстоящото. " Имам 20-годишен опит в бранша и съм изключително сюрпризиран, че нямаше доста претенденти за самодейността. Напоследък и много планове пропадат, което се дължи на обстоятелството, че работим с компании в доста ранна фаза, вложенията са рискови, а и си сътрудничим с частни съинвеститори ", споделя той.

Затова и не може да се каже дали фондът ще влага в други компании до края на 2022 година " Заради неналичието на приложения по-скоро ние сме самодейните в търсенето на стартъпи. Свързваме се с някогашни сътрудници, разчитаме на познати лица в стартъп екосистемата. Така в действителност и открихме Digistain, която ни бе предложена от наш частен бизнес сътрудник ", изяснява Сиджимков.

За момента множеството компании, с които се водят договаряния, са интернационалните, а не български. SAV не търси характерно такива, нито се лимитира до вложения в избран бранш, прибавя Сиджимков. " Общото сред всички стартъпи, към които демонстрираме интерес е не промишлеността, а това да са в ранна фаза на развиване ", споделя той.

Наскоро Sofia Angels Ventures разгласи и партньорството си с IBM в стартъп стратегия, която дава на започващи компании в seed и pre-seed stage заеми в размер на до 120 хиляди $ в софтуерна помощ и запаси от IBM.
Реклама Свързани публикации Капиталът за вложения в млади български компании: от диета към обилие 11 май 2022, 08:45 Фондът SAV търси няколко компании за изкуствен интелект, в които да влага по 600 хиляди евро 4 април 2022, 11:09 Компанията за електроника чартърен Addit.tech получи 555 хиляди евро инвестиция 3 декември 2021, 06:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Start Up
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР