Британската Агенция за хранителни стандарти наскоро излезе с ръководство, в

...
Британската Агенция за хранителни стандарти наскоро излезе с ръководство, в
Коментари Харесай

Експертите разкриват: Кога е безопасно да се яде замразената храна?

Британската Агенция за хранителни стандарти неотдавна излезе с управление, в което се изяснява по кое време е безвредно да се яде замразена храна. Причината за това бе, че неправилните схващания по кое време може да се употребяват извадените от хладилника храни водят до милиони тонове изхвърлени хранителни артикули.

Наскоро направени проучвания демонстрират, че 43 на 100 от хората имат вяра, че храна може да бъде замразена единствено в деня на покупката, 38 % са декларирали, че е рисково да се замразява наново месо, откакто е било обработвано, а 36 на 100 мислят, че храната може да стане рискова, до момента в който е във фризера.

Всички тези схващания са неправилни. Отделно от това 31 % от хората, които прочели управлението, декларирали по-късно, че са понижили доста питателните артикули, които изхвърлят.

Във Англия седем милиона тона храна се изхвърлят всяка година и повече от половината от това количество е можело да бъде употребявано, сочат данните. Агенцията за хранителни стандарти се обърна към английската общност с апела хората да се възползват оптимално от своите фризери, с цел да се сведат до най-малко питателните боклуци.

Експертите споделят, че не е наложително храната да се замразява в деня на пазаруването й. Всеки ден до приключването на периода й на валидност е подобаващ.

 Замразени зеленчуци

Фризерът е като бутон за пауза, който отсрочва развалянето на продуктите, споделя създателят на управлението доктор Дейвид Уейн. Веднъж размразена, бутонът за пауза е изключен и последователното повреждане на храната стартира още веднъж. Хубаво е размразените артикули да бъдат употребявани в границите на 24 часа, споделя още той.

На доктрина храна може да се съхранява във фризера за неопределен срок, макар че качеството й стартира да понижава след първите три до шест месеца - тъй че е най-добре е тя да се яде по-скоро рано, в сравнение с късно.

Изследвания са посочили, че даже и дълбокото заледяване не убива бактериите, само че ги прави неактивни. Това значи, че съхранените в камерата на хладилника артикули са безвредни. След като се размразят обаче бактериите се задействат и стартират да порастват още веднъж.

Експертите предлагат храните да се размразяват последователно. По-високите температури карат бактериите да порастват по-бързо. Най-добрият вид е продуктите да се оставят за една нощ в хладилника.

Храната може да се замрази още веднъж, само че не би трябвало да е престояла прекомерно дълго извън, тъй като бактериите може да са се развили до нездравословни равнища. Те ще станат неактивни, само че при топене могат да причинят хранително натравяне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР