Brexit и новите правила за престой и работа на Острова

...
Brexit и новите правила за престой и работа на Острова
Коментари Харесай

Няма работници: Brexit изгони източноевропейците

Brexit и новите правила за престой и работа на Острова накараха 200 000 жители на Европейски Съюз да изоставен Англия единствено за година. Сега липсва работна ръка там, където преди са работели източноевропейците, написа.

В предходни години 20% от служащите по градежите във Англия са били от страни в Европейския съюз. В Лондон процентът е бил даже 30 на 100. Но Brexit и краят на свободното напредване трансформираха това. Хиляди европейски служащи се завърнаха назад в Полша, Румъния, България и Латвия поради пандемията и новите правила за престояване на Острова. И вероятно това ще е вечно, разяснява немският седмичник Die Zeit.
" Не намирам служащи "

Пьотр, който е от Украйна, изпитва резултатите от Brexit на личния си тил. Той е строителен инженер и работи в Лондон. В момента дава отговор за строителството на три първокласни вили. Но плановете не напредват. " Не намирам служащи. Където и да диря. Дори и в интернет ", оплаква се мъжът. Обикновено наемал плочкаджии, електротехници и други строителни служащи от Полша, България, Румъния и Латвия. " На тях можеш да разчиташ, а и постоянно са отлични служащи ", споделя Пьотр и признава, че в никакъв случай до момента не е изпитвал сходен дефицит на работна ръка.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Британското вътрешно министерство е отказало статут на уседн...

Проблемът се корени в това, че доста от служащите към този момент не дават отговор на условията за продължително престояване във Англия. Едно от тях е да си живял и плащал налози там най-малко 5 години.

На 30 юни изтича програмата, която разрешава на живеещите във Англия жители на Европейски Съюз и отсега нататък да си обезпечат право на престой и работа на Острова. " Всички, които не спазят крайната дата и нямат основателна причина за това, че са се забавили да аплайват, ", изясняват от мозъчния концерн " Обединеното кралство в изменяща се Европа ". Пропусналите периода са изправени пред заплахата да бъдат експулсирани от страната.
200 000 европейци са напуснали Англия

Само през първото тримесечие на тази година към този момент е отказано влизането на територията на Англия на 3294 жители на Европейски Съюз поради проблеми с визата или липса на такава - мярката е засегнала 6 пъти повече жители спрямо предходни години.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Почти един милион чужденци евентуално са напуснали Англия през предходната година, като пандемият...

Новата английската миграционна система е точкова и облагодетелства висококвалифицираните специалисти и хората с специалности, в които има недостиг на фрагменти. Строителният отрасъл не е измежду тях. В резултат на това от 2019 до 2020 година броят на европейските жители във Англия е понижен с близо 200 000 души.

Brexit накара доста фамилии от Европейски Съюз да се замислят за бъдещето си във Англия, написа още Die Zeit. Защото то не постоянно наподобява розово. Пьотр пътува по 1-2 часа в тапи, до момента в който стигне до строителната площадка. В родината си той няма да изпитва сходен стрес, нито пък фамилията му ще заплаща високи такси в детската градина.
Ксенофобията се усилва

Правителството на Обединеното кралство понижи обществените помощи. Поради огромния брой претенденти за леговище, фамилията на Пьотр изпадна от листата с чакащи за ново жилище.

" Разликата сред богатите и бедните се усилва. Тук към този момент няма междинна класа и ние принадлежим към бедните ", споделя той. Ксенофобията също се е нараснала внезапно след излизането на Англия от Европейски Съюз. " Веднага щом чуят, че приказвам на непознат език, слушам по какъв начин споделят зад тила ми: ​ш***н чужденец ". Затова и доста от приятелите на Пьотр към този момент са напуснали Англия.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР