Бразилски специалисти са направили проучване и са установили, че колкото

...
Бразилски специалисти са направили проучване и са установили, че колкото
Коментари Харесай

Проучване: Обичта на стопаните окуражава котките да драскат мебелите

Бразилски експерти са създали изследване и са открили, че колкото по-голяма прочувствена обвързаност демонстрират хората към котките си , толкоз по-вероятно е те да драскат мебелите, написа " Дейли мейл ".

Авторите на проучването от университета на Рио Гранде до Сул не крият изненадата си от непредвиденото изобретение. " Учудващо е, че драскането на мебелите и повреждането на движимостите са директно свързани с по-високата степен на прочувствена непосредственост. Собствениците, които не оповестяват за сходно държание, показват по-ниски равнища на обвързаност ", пишат бразилските учени в сп. " Journal of Veterinary Behaviour ".

В изследването са взели участие 500 притежатели на котки в Бразилия. По-голямата част от тях (90 процента) са били дами, при които е регистрирано по-високо равнище на прочувствена обвързаност, в сравнение с при мъжете. Фактори като съществуването на други домашни любимци и чести визити при ветеринар също са се оказали директно свързани с по-голямата прочувствена непосредственост.

Учените по-късно са съпоставили равнището на обвързаност с моделите на държание на котките. Изследователите са открили, че честотата на вокализацията или агресивността не се въздействат от привързаността, само че при мощна прочувствена връзка котките са склонни по-често да повреждат мебелите.

Експертите към момента нямат пояснение за тази взаимозависимост, само че допускат, че стопаните, които обичат котките си повече, демонстрират по-голяма приемливост към пакостите на своите питомци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР