Бойците на палестинската групировка Хамас за взели най-малко 200 заложници

...
Бойците на палестинската групировка Хамас за взели най-малко 200 заложници
Коментари Харесай

30 от заложниците на "Хамас" са деца: През 2011 г. Израел разменя 1027 палестински затворници срещу един свой войник

Бойците на палестинската формация " Хамас " за взели минимум 200 заложници при нападенията в Израел на 7 октомври, при които починаха 1400 души, а ранени бяха над 4600.

Израелската социална телевизия KAN заяви, че измежду взетите пленници има 30 малолетни и дребни деца, а 20 души са на възраст над 60 години. Медията се базира на военни източници.

Израел нанася ответни удари на Газа и декларира, че ще продължава да го прави, до момента в който взетите пленници не бъдат освободени. Страната се приготвя и за сухопътна инвазия.

Според „ Хамас “ заложниците могат да бъдат разменени с почти 6000 палестинци, които се намират в израелски затвори.

През 2011 година Израел беше подложени на рецензия от жителите откакто освободи 1027 палестински пандизчии, с цел да реализира освобождението на един израелски боец, напомня Ройтерс.

Тогава и израелци, и палестинци честват. Младият Гилад Шалит е освободен и посрещнат като воин, откакто пет години е държан в плен. Тогава израелското държавно управление реализира тази сделка с палестинското ислямистко придвижване с посредничеството на Египет. 

Гилад Шалит е приветстван в Израел с танци, бели рози и израелски флагове. Той маха от с ръка от белия ван, с който го транспортират, преди да се прибере в дома на родителите си.

Тогава празненство и церемониал има и в Газа. Емоциите са доста - до момента в който въоръжени бойци на " Хамас " съпровождат рейсове, цялостни с освободени палестински пандизчии. Амер, да вземем за пример, е задържан, когато е на 17 години. Освободен е 24 години по-късно.

Към тази замяна има и голям брой рецензии. Според тях на независимост още веднъж излизат уредници на атентати, а последствията могат да бъдат " пагубни ".

Сега Израел е безапелационен - няма да завърши с блокадата на анклава, преди взетите от „ Хамас “ заложници да бъдат освободени.

„ Хамас “ твърди, че заложниците са сред 200 и 250. Според групировката повече от 20 заложници са били убити от израелските въздушни удари.

Израел твърди, че заложниците са били отведени в Газа, само че точното им местоположение в анклава е незнайно, което прави спасяването им по-сложно. Смята се, че мнозина могат да бъдат държани в лабиринта от тунели под Газа, който израелските войски назовават „ Метрото на Газа “.

В понеделник терористичната формация популяризира видео с 21-годишната Мия Шем, която е френско-израелска гражданка. Тя е хваната по време на празненство. Във видеото се вижда по какъв начин за пострадване на ръката ѝ се грижи неидентифициран медицински служащ. Има рецензии обаче, че фрагментите се употребяват като агитация.

Пропаганда или действителност е този видеоклип?

От кои националности са заложниците?

Сред заложниците има хора от десетки страни, като доста от тях имат и израелско поданство, разяснява Ройтерс.

Повече от 20 американци са в неопределеност, съобщи във вторник съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан. Той добави обаче не може да каже какъв брой от тях са държани като заложници. Според републиканският сенатор Джим Риш измежду заложниците на „ Хамас “ има 10 американци.

Към момента няма данни за пленник от България

Тайланд твърди, че 14 негови жители също са пленени. Според медстни медии измежду заложниците има и 9 немски жители, към половината от които са били хванати в кибуц.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес съобщи, че 16 негови сънародници са пленени.

Най-малко девет английски жители са били погубен, а седем са изчезнали, разяснява представителят на премиера Риши Сунак. По време на пътешестване до Израел в четвъртък Сунак се срещна със фамилиите на двама от изчезналите, за които се счита, че са били взети за заложници и арестувани в Газа.

Франция не е показала тъкмо какъв брой нейни жители са арестувани в Газа, макар че седем души са в неопределеност след офанзивите. Предполага се, че някои от тях са държани като заложници.

Според нидерландското държавно управление 18-годишният Офир Енгел е бил похитен от кибуца Беери и отведен в Газа.

Португалия допуска, че четирима израелци, които имат португалско поданство и също са в неопределеност, са взети за заложници.

Според бащата на Дафна Гаркович, която има чилийско-израелско поданство, тя е била взета за пленник дружно с испанския си брачен партньор Иван Илараменди. Предполага се, че двама жители на Италия, които имат израелски генезис, също са били отвлечени.

Въоръженото крило на „ Хамас “ съобщи на 16 октомври, че отвлечените неизраелци са „ посетители “, които ще бъдат освободени, „ когато събитията разрешават “.

Какво вършат държавните управления?

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху назначи пенсионирания военачалник Гал Хирш за координатор на Израел по заложниците и изчезналите лица.

Катарски медиатори обявиха, че са водили договаряния за освобождението на израелските дами и деца, хванати от „ Хамас “. В подмяна - 36 палестински дами и деца би трябвало да бъдат пуснати от израелските затвори, разяснява източник пред Ройтерс. Досега обаче няма индикации, че може да се стигне до договорка.

Турция също договаря с „ Хамас “, с цел да обезпечи освобождението на чужденци, цивилни и деца, сподели външният министър Хакан Фидан във вторник. Той уточни, че страни, измежду които Съединени американски щати и Германия, са поискали помощ от Турция, с цел да издействат освобождението на своите жители.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че неговата администрация работи изключително интензивно, с цел да откри американски заложници, държани от „ Хамас “. Съединени американски щати изпратиха дребен екип от сили за специфични интервенции в Израел, с цел да оказват помощ с разузнаване и обмисляне на всевъзможни възможни интервенции за избавяне на заложниците.

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че държавното управление му беседва с сътрудници в района, с цел да се опита да помогне за връщането на заложниците.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес уточни, че държавното управление договаря с израелските разследващи сили за разкриване на аржентинските заложници.

Германия стартира следствие против членове на „ Хамас “ за хипотетично ликвидиране и взимане на заложници. Според немското законодателство прокурорите са задължени да проверяват хипотетични закононарушения в чужбина, в случай че са забъркани немски жители.

Какви са реакциите на фамилиите на заложниците?

Семейства на изчезнали френско-израелски жители приканиха френския президент Еманюел Макрон да помогне за намирането им.

Семействата на немски заложници обявиха, че ще проведат протест в Берлин в неделя, с цел да призоват за освобождение на техните родственици.

Гражданите на Съединени американски щати в Тел Авив приканиха Байдън да употребява всички запаси, с цел да открие и избави отвлечените им родственици.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР