Бойко Борисов посрещна на ГКПП Капитан Петко Войвода лидерката на

...
Бойко Борисов посрещна на ГКПП Капитан Петко Войвода лидерката на
Коментари Харесай

Лидери на ЕС облетяха южната ни граница

Бойко Борисов посрещна на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко Войвода " лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. След това тримата облетяха с вертолет част от южната ни граница, която е външна за Европейски Съюз. Борисов ги срещна с граничните ограничения на България, гарантиращи сигурността на Европейски Съюз. По-късно тримата кацнаха на летище София, където в Правителствена зала разискаха мигрантския напън и събитията в Сирия. Борисов ги осведоми за срещата му с Ердоган, провела се в понеделник в Анкара. До публицистичното привършване на броя нямаше съответна информация за диалозите.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и ръководителят на Европарламента Давид Сасоли ще посетят и границата на Гърция с Турция в поддръжка на Атина. Те ще бъдат съпроводени от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

На срещата в Анкара Ердоган упрекна Европейски Съюз, " че не извърши своята част от съглашението и до през днешния ден продължава да ползва двоен стандарт ". Турският президент упрекна Европейски Съюз, че не е дал обещаните 6 милиарда евро за мигрантите.

Борисов пък от своя страна благодари, че Турция съблюдава частта от съглашението с Европейски Съюз, касаеща българската граница. " Това дава опция на българските жители да спят умерено. Препотвърдихме този ангажимент”, сподели той на конференция измежду договарянията. Борисов разкри, че е предложил тристранна среща в София с присъединяване на Мицотакис, само че Ердоган няма предпочитание да седне на една маса с гръцкия министър председател.

За бежанците, които се стичат към турско-гръцката граница, пътят към Европейски Съюз е затворен, съобщи представителят на немското държавно управление Щефан Зайберт. В понеделник канцлерката Ангела Меркел организира телефонен диалог с Ердоган, при който той изиска " разпределение на тежестта " сред Анкара и Европейски Съюз за бежанците. Самата Меркел съобщи в Берлин, че отварянето на границите е недопустимо. По думите й тя схваща желанието на Турция да получи по-голяма поддръжка, само че е " безусловно недопустимо " стремежът към тази цел да бъде за сметка на бежанците.

Европейски Съюз би трябвало да окаже напън върху Ердоган, с цел да не употребява мигрантите за своите политически цели, съобщи във вторник австрийският канцлер Себастиан Курц след изключителното съвещание на държавното управление за ограничения против незаконните мигранти. " Тези хора (мигрантите) бягат не от Идлиб, т.е. не от Сирия в Гърция. Това са хора, част от които към този момент доста години се намират в Турция. Президентът Ердоган умишлено провежда този развой. Предоставят се рейсове, на мигрантите се дава информация. Нарочно се подхващат опити да се провежда този марш към Гърция. Президент Ердоган употребява хората като топка, като оръжие, инструмент за напън против Европейски Съюз ", посочи Курц на конференция във Виена. По думите му би трябвало да се провежда функционална защита на границите (на Европейски Съюз в Гърция).

От Белият дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп е разговарял с Кириакос Мицотакис и го е уверил, че разполага с поддръжката на Вашингтон по отношение на отбраната на границите на страната, написа в. " Катимерини ". " Президентът изрази своята поддръжка по отношение на опитите на Гърция да укрепи границите си и прикани Атина да работи със своите районни сътрудници, с цел да се оправи с всеобщото идване на мигранти в Европа ", се споделя в известието на Белия дом.

Гръцките сили за сигурност от събота до понеделник в това число са предотвратили 24 203 опита за навлизане на незаконни мигранти и бежанци от Турция в региона на река Еврос (Марица), оповестиха гръцки медии. Арестувани са общо 183 незаконни мигранти, основно от Афганистан, Пакистан и Мароко, които са минали границата. Те са отведени в центрове за задържане на мигранти, а след това и в пандиза, тъй като бяха наказани на 4 години затвор без право на обжалване и санкция от по 10 000 евро поради нелегално навлизане в Гърция. В. " Ефимерида " заяви, че от неделя насам към 1000 мигранти, доплавали с лодки от турския бряг, са слезли на гръцките острови.

Правителственият представител Стелиос Пецас опроверга известието на Ердоган, че е имало пукотевица на гръцки граничари против мигранти, при която са убити двама и ранен трети мигрант. Той окачестви известието като подправена вест.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР