Боян Иванович, директор Корпоративни комуникации в Yettelехнологичната ера безспорно прави

...
Боян Иванович, директор Корпоративни комуникации в Yettelехнологичната ера безспорно прави
Коментари Харесай

Учат родители и учители как да управляват дигиталния живот на децата

Боян Иванович, шеф " Корпоративни връзки " в Yettel

ехнологичната епоха несъмнено прави живота ни по-лесен, само че като всяко хубаво нещо идва със своите провокации. Накратко: интернет е огромен и сходно на действителния живот във виртуалния множеството благоприятни условия значат повече опасности.

" Затова през днешния ден цифровите умения и така наречен умения да управляваш цифровия си живот са по-важни и по-необходими от всеки път. И към този момент не приказваме за тази потребност единствено при децата като най-уязвима група, а и за техните родители и учители, които би трябвало да бъдат техните пътеводители в цифровия свят ", споделя Боян Иванович, шеф " Корпоративни връзки " в Yettel. От години телекомът работи по тематиката безвреден интернет с акцията си Digital Scouts, която през 2023 година разшири обсега си и образова хиляди онлайн консуматори на разнообразни възрасти.

Видовете закани в интернет се усилват - измами, кражба на персонални данни, откраднати профили в обществените медии, обири на пари от кредитни и дебитни карти. И на този декор съществува и казусът с непознаването и ниската информираност на хората за инструментите, с които могат да ръководят своя цифров живот.

Киберхищниците, кибертормозът и персоналният живот в мрежата

Според изследванията кибертормозът е най-често срещаната опасност във виртуалната среда - съвсем всеки консуматор в интернет в миналото е бил изложен на някакъв тип тормоз. И доколкото при възрастните съществуват защитни реакции, то детската душeвност може да одобри сходни прояви като " казуса на проблемите ". Все повече стават случаите, при които младежите биват изнудвани с непристойно наличие с тяхно присъединяване, с провокативни фотоси, записи на диалози, лайфове в обществените мрежи или скрийншотове на диалози за това какво е споделило едно дете за друго. Подходът може да е друг, само че задачата е една и съща - жертвата да бъде изнудвана с това наличие.

Друга известна онлайн опасност са киберхищниците. Те са проблем както за подрастващите, по този начин и за техните родители. Това са хора, които употребяват технологии и разнообразни похвати, с цел да излъгват потребителите да споделят конфиденциална информация. Все по-често консуматори, които продават телефона си онлайн, получават известие, което ги подканва да го продадат на покупател въпреки това, да вземем за пример Ирландия, с обещанието всички куриерски такси да бъдат поети. След което " купувачът " споделя, че има проблем с банковата сметка на получателя, и му изпраща линк, на който да вкара номера на картата и съпътстващите секретни кодове. Няколко дни по-късно измамниците източват картата.

Сред сериозните опасности е и публикуването на персонална информация онлайн. Но доста малко хора осъзнават, че с едно търсене за тях могат да бъдат открити много елементи. От това къде работят, къде живеят, кой е техен родственик до това какви привички имат или къде са всеки уикенд. А това не е напълно безобидна информация, когато попадне в несъответствуващи ръце.

Успехът на партньорството сред бизнес, специалисти и обучение

Къде обаче са пропуските - в фамилната среда, в учебните стратегии, които не са пригодени за новата действителност, или другаде? И къде е мястото на софтуерния бизнес в това уравнение? Според екипа на Yettel, един от най-големите снабдители на телекомуникационни услуги, за безвредната среда трябват общи старания на бизнеса, специалистите и възрастните, които да предадат посланията на най-уязвимите и да ги предпазят от онлайн заплахите.

" Досега постоянно сме се фокусирали върху най-уязвимите - подрастващите. Но съгласно нашите изследвания и противоположната връзка от уебинарите през тази година родителите и учителите също имат потребност от образования и създаване на положителни цифрови умения. В последна сметка те имат най-сериозната роля и отговорност в образованието на децата ", изяснява Иванович.

През 2023 година Yettel потегли тъкмо в тази посока. Компанията интегрира в акциите си деца, учители, родители и специалисти и надгради резултата на самодейността от минали години. Кампанията за сигурност в интернет още веднъж сплоти Yettel и Центъра за безвреден интернет, като този път в партньорството се включи и най-голямото издателство - " Klett България ". Така телекомът обезпечи средата и технологията, Центърът за безвреден интернет се включи с експертния взор, препоръките и обучителните материали, а Klett обезпечи директната връзка с учителите и просветителната среда посредством платформа си iZZI.

" Това тристранно партньорство беше много сполучливо, тъй като надградихме обичайните ни цифрови интензивности, и по-конкретно акцията Digital Scouts, с интегриран и смесен 360-градусов метод, който включваше и онлайн, и офлайн интензивности. Създадохме специфични уебинари на тематика онлайн сигурност, с помощта на които обучихме съвсем 400 учители. Тези учители от своя страна споделиха скъпи препоръки с над 9400 възпитаници в час на класа, а настрана публикувахме и просветителните запаси в платформата iZZI. Така видеата по най-важните тематики станаха налични за над 500 000 деца и родители, които употребяват платформата. Резултатът е, че достигнахме до доста по-широк кръг хора, в сравнение с през предходните години ", споделя още той.

Да приказваш на един език с тийн поколението

През 2023 година Yettel проведe и обичайните си акции Digital Scouts благодарение на известни инфлуенсъри. В шестото си издание акцията отиде при младежите там, където са те - в интернет. И приказва на техния език, като включи обичани на подрастващите лица, измежду които Борислав Вълов (Ей Бо), Милен Колев, Борислава Тодорова и Мелина Хаманова. Популярните тийн идоли поучаваха почитателите си по какъв начин да се предпазят от онлайн заканите в тематики като " Непознати онлайн ", " Фалшиви вести ", " Сигурност и отбрана в интернет " и " Онлайн тормоз ".

И резултатите не закъсняват - с акциите Yettel съумява да ангажира над 47 000 деца и младежи по тематиките, свързани с безвредния интернет.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР