БОЯН ЧУКОВ, специално за СТАНДАРТНа 16 юни в Женева ще

...
БОЯН ЧУКОВ, специално за СТАНДАРТНа 16 юни в Женева ще
Коментари Харесай

Срещата Путин-Байдън: затопляне или капан?

БОЯН ЧУКОВ, особено за СТАНДАРТ

На 16 юни в Женева ще се проведат договаряния сред президентите на Съединени американски щати и Русия. На брега на Женевското езеро Владимир Путин и Джо Байдън имат желание да обсъдят необятен набор от въпроси. Срещата е инициирана от американска страна. На 13 април на уеб страницата на Белия дом се появи предложение за в детайли разискване на руско-американските връзки. Според вестник „ Монд “, първата среща сред двамата президенти след влизането на Джо Байдън в Овалния кабинет ще се състои „ в климат на огромна борба сред Вашингтон и Москва “.

Как се стигна до срещата в Женева? На 24 май се състоя среща на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев със съветника по национална сигурност на американския президент Джейк Съливан. Според съветския външен министър, диалогът сред двамата е бил „ прям “. Вероятно Николай Патрушев и Джейк Съливан са доуточнили елементи на сделките, които са били реализирани на срещата на 19 май сред съветския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Рейкявик. Двамата участваха на двудневна сесия на външните министри на Арктическия съвет. След появяването на информация в международните медии за идна среща сред Байдън и Путин, осведомителното пространство се изпълни с оферти за мястото на договарянията сред съветския и американски президент. Завъртяха се Виена, Прага, Любляна, Баку и дори Рейкявик. Но двете страни се стопираха на Женева.

Руската страна възнамерява съответно да разиска с американската „ положението и переспективите на по-нататъшното развиване на руско-американските връзки, проблемите на стратегическата непоклатимост, както и настоящи въпроси от интернационалния дневен ред, в това число „ взаимоотношението в битката против коронавирусната пандемия и урегулиране на районните спорове “. Далеч по-лаконични бяха от американската президентска администрация. „ Лидерите ще обсъдят целия набор от жизненоважни проблеми в връзките сред Съединени американски щати и Русия “, съобщи в писмен тип Дженифер Псаки, прессекретар на Белия дом.  

Малко евентуално е в Женева да се чака сериозен пробив в двустранните връзки сред Вашингтон и Москва . На срещата сред двамата президенти има опция да се приготви единствено удобна почва за бъдещо стопляне на връзките сред двете свръхдържави. Голям триумф ще бъде, в случай че руснаци и американци изразят своите недоволства и сериозни забележки един към различен по един разумен и оправдателен метод. Предположително ясно ще бъдат вербализирани множеството разнообразни и антагонистични позиции на Кремъл и Белия дом.

Джо Байдън е подложен в позиция, аналогична на тази, в която беше Доналд Тръмп преди срещата му с Владимир Путин през лятото на 2018 година в Хелзинки. Шон Ханити, ефирен водещ в телевизия Fox News и медиен съветник на Доналд Тръмп съобщи: „ Байдън е слаб и вкъщи, и на интернационалната сцена. Той смъкна всички наказания на Тръмп срещу основен съветски енергопроект. Той организира политика „ Русия на първо място “ и „ Да създадем Русия още веднъж богата “. “ Републиканският сенатор Тед Круз от щата Тексас е още по-агресивен: „ Сега той смъква от Русия санциите! За четири месеца в Белия дом Джо Байдън се намъкна в леглото на Путин и на враговете на нашите съдружници “.

Фиона Хил, британско-американски експерт по външни работи, изобрети понятието „ клопката на Путин “ . Според редица американски специалисти Джо Байдън позволява неточност като се съгласява на среща с съветския президент. Той влиза в неговия капан. Самата среща с Путин и общуването с него съгласно тях е подарък за съветския държавен глава. Срещата в Хелзинки през 2018 година сред съветския и американския президент приключи наедно. Но американската преса разгласи Путин за победител.

Негативно отношение към идната среща на 16 юни в Женева има и Ричард Хаас , някогашен ръководител на Съвета за външни връзки и непосредствен консултант на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл. Американският посланик съобщи: „ Много американски президенти са уверени, че персоналната химия има огромно значение. Но за Путин тя нищо не значи! Той е някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той преследва своите лични ползи, ползите на своята страна. Сътрудничество е допустимо единствено в стеснен брой области, взаимноизгодни. Например в Афганистан. Във всичко останало сме прекомерно разнообразни. Имаме разнообразни полезности и взор върху живота “.

Преди срещата с Путин на 16 юни Байдън ще заседава с G-7 във Англия и със страните членки на НАТО в Брюксел. Според френския вестник „ Либерасион “ Джо Байдън желае да „ обявява общия фронт против Москва “. От съветска страна също има сходен алегоричен знак към Вашингтон. На 25 май пресслужбата на Кремъл заяви за телефонен диалог на Владимир Путин с члена на Политбюро на Централен комитет на ККП Ян Цзечи. Китаецът е предал обръщение на Си Дзинпин до стопанина на Кремъл. Съобщението по този мотив гласи: „ На Владимир Путин е предадено устно обръщение от ръководителя на КНР Си Дзинпин, което удостоверява курса на широкомащабно подсилване на двустранните връзки “. Важно е и изявлението на формалния представител на китайското външно министерство Чжао Линцзян: „ Ние интензивно поддържаме заявката на господин Лавров... Китай и Русия са станали фактори, осигуряващи стабилността в целия свят. Ние сме подготвени дружно с Русия да осигурим демократизацията на интернационалните връзки... да спомагаме за всеобщото спокойно развиване “.

Най-вероятно основна тематика на срещата сред Путин и Байдън ще бъде въпросът, касаещ Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия, който е от изключителна значимост в този миг за Съединени американски щати. Не е изключено да бъде реализирана сделка изгонените реципрочно и от двете страни американски и съветски дипломати да се завърнат по своите места в Русия и Съединени американски щати.

В Женева няма да има стопляне на връзките сред Вашингтон и Москва . Няма да има анулация на взаимните наказания и признание на взаимните ползи. Ще бъдат обсъждани сделки, определяне на правила на играта в света, който се е трансформирал фрапантно през последните години. Не е изключено срещата в Женева да се трансформира единствено в имиджово мероприятие за Кремъл.           
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР