[[box0]] Руско-украинската война е най-тежкият геополитически конфликт след Втората световна

...
[[box0]] Руско-украинската война е най-тежкият геополитически конфликт след Втората световна
Коментари Харесай

Възможнитe изходи от войната на Русия в Украйна и стратегическият избор на Китай

[[box0]]

Руско-украинската война е най-тежкият геополитически спор след Втората международна война и ще докара до доста по-големи световни последствия от офанзивите на 11 септември. В този сериозен миг Китай би трябвало тъкмо да проучва и оцени посоката на войната и нейното евентуално влияние върху интернационалната обстановка. В същото време, с цел да се стреми към релативно удобна външна среда, Китай би трябвало да реагира гъвкаво и да прави стратегически избори, които да дават отговор на неговите дълготрайни ползи. " Специалната военна интервенция " на Русия против Украйна провокира огромни несъгласия в Китай, като нейните поддръжници и съперници се разделиха на две непримиримо враждуващи страни. Тази публикация не съставлява нито една страна, а е опит за справедлив разбор на вероятните последствия от войната, дружно със съответните варианти за противопоставяне.
Как може да се развие руско-украинската война
1. Владимир Путин може да не успее да реализира оповестените от него цели, което слага Русия в мъчно състояние. Целта на офанзивата на Путин беше един път вечно да реши " украинския проблем " и да отклони вниманието от вътрешната рецесия на Русия, като превземе Украйна с блицкриг, размени нейното управление и култивира проруско държавно управление. Блицкригът обаче се провали, а Русия не е в положение да поддържа продължителна война и обвързваните с нея високи разноски. С възможен опит за нуклеарна война Русия ще се окаже сама против целия свя, без варианти за победа.

Ситуацията и вътре, и в чужбина става все по-неблагоприятна за Русия. Дори съветската войска да окупира столицата на Украйна Киев и да наложи марионетно държавно управление на висока цена, това няма да значи дефинитивна победа. В този миг най-хубавият вид за Путин е да постави завършек на войната по някакъв порядъчен метод - посредством мирни договаряния, което изисква Украйна да направи основни отстъпки. Но това, което не е постижимо на бойното поле, е мъчно да се реализира и на масата за договаряния. Във всички случаи тази военна акция съставлява необратима неточност.
Реклама
2. Конфликтът може да ескалира в допълнение и не може да се изключи възможното присъединяване на Запада във войната. Макар че ескалацията би му коствала скъпо, има огромна възможност Путин да не се откаже елементарно поради характера си и неограничената власт. Руско-украинската война може да ескалира отвън обсега и района на Украйна и може даже да включи опцията за нуклеарен удар. Аки това се случи, Съединени американски щати и Европа не могат да останат настрана, което води до международна или даже нуклеарна война. Резултатът би бил злополука за човечеството. Предвид че военната мощност на Русия не е равностойна на мощта на НАТО тази последна борба би била още по-лоша за Путин.

3. Дори в случай че Русия успее да завземе Украйна с обезверен хазартен ход, тя ще продължи да е политически парещ картоф. При всички случаи Русия ще носи доста тежко задължение. При такива условия, без значение дали Владимир Зеленски е жив или не, Украйна най-вероятно ще сътвори държавно управление в заточение, с цел да се изправи против Русия в дълготраен проект. Русия ще бъде обект както на западните наказания, по този начин и на протест на територията на Украйна. Бойните линии ще бъдат чертани доста дълго. Руската стопанска система ще бъде неустойчива и в последна сметка ще бъде повлечена надолу. Този интервал няма да надвиши няколко години.

4. Политическата обстановка в Русия може да се промени, в това число да се разпадне в ръцете на Запада. След като блицкригът на Путин се провали, а западните наказания доближиха невиждан обсег, вярата за успеха на Русия е дребна . Тъй като поминъкът на хората е съществено обиден и защото антивоенните и антипутинските сили се сплотяват, не може да се изключи опцията за политически протест в Русия. При стопанска система на ръба на колапса, за Путин би било мъчно даже да подпре рисковата обстановка без загубата на руско-украинската война. Ако Путин бъде свален от власт заради цивилен протест, държавен прелом или друга причина, за Русия би било още по-малко евентуално да се изправи против Запада. И сигурно статутът й като велика мощ ще завърши.

При което и да е от тези развития силата на Запада ще нарасне доста, НАТО ще продължи да се уголемява, както и въздействието на Съединени американски щати в незападния свят. Руско-украинската война, без значение по какъв начин Русия ще реализира политическата си промяна, мощно ще отслаби антизападните сили в света. Сцената след руските и източните катаклизми през 1991 година може да се повтори: теориите за " края на идеологията " може да се появят още веднъж, възраждането на третата вълна на демократизация ще загуби инерция и повече страни от третия свят ще прегърнат Запада.
Реклама
Западът ще има повече " надмощие " както във връзка с военната мощност, по този начин и във връзка с полезностите и институциите, неговата твърда и мека мощ ще набъбнат. На този декор Китай ще стане по-изолиран в откритата рамка, в случай че не предприеме самодейни стъпки. След като Путин падне, Съединени американски щати към този момент няма да са изправени пред двама стратегически съперници, а ще остане единствено с Китай за стратегическо въздържане. Европа ще се отдръпне в допълнение от Китай; Япония ще стане антикитайският авангард; Южна Корея ще ще се приближи още повече към САЩ; Тайван ще се причисли към антикитайския хор, а останалата част от света ще би трябвало да избира на коя страна да застане на стадния принцип. Китай освен ще бъде обграден военно от Съединени американски щати, НАТО, QUAD (Quadrilateral Security Dialogue, включващ Австралия, Индия, Япония и Съединени американски щати - бел. ред) и AUKUS (тристранен пакт за сигурност межсу Австралия, Англия и Съединени американски щати - бел. ред.), само че и ще бъде провокиран от западните полезности и системи.
Стратегическите избори пред Китай
1. Китай не може да бъде привързан с Путин и той би трябвало да бъде отсечен допустимо най-скоро. Това, че ескалацията на спора сред Русия и Запада оказва помощ да се отклони вниманието на Съединени американски щати от Китай, може да радва Китай, само че с цел да поддържа Путин, е належащо Русия победи. Освен в случай че Путин не успее да си обезпечи победа с поддръжката на Китай - вероятност, която сега наподобява мрачна за него. Китай няма това въздействие, с цел да поддържа Русия. Както се знае, в интернационалната политика " няма безконечни съдружници, нито безконечни врагове, а единствено безконечни ползи ". При сегашните интернационалните условия Китай би трябвало да отбрани личните си най-хубави ползи, което значи да избере по-малката от двете несгоди и да се разтовари от бремето на Русия допустимо най-скоро. Понастоящем се счита, че към момента има интервал от една или две седмици, преди Китай да загуби пространството си за маневриране. Китай би трябвало да работи уверено.

2. Китай би трябвало да заобикаля да играе и с двете страни и да избере преобладаващата в света позиция. Понастоящем Китай се пробва да не обиди и двете страни и да върви по средата - в изказванията си, както и с гласуването " въздържал се " в Съвета за сигурност и в Общото заседание на Организация на обединените нации. Тази позиция обаче като се изключи че не дава отговор на потребностите на Русия разгневи Украйна и нейните поддръжници и симпатизанти, поставяйки Китай на неверната страна и против по-голямата част от света. В някои случаи привидният неутралитет е рационален избор, само че той не се отнася за тази война, където Китай няма какво да завоюва. Като се има поради, че Китай постоянно е застъпвал зачитането на националния суверенитет и териториалната целокупност, той може да избегне по-нататъшна изолираност единствено като застане с множеството страни в света. Тази позиция е удобна също и за уреждането на въпроса с Тайван.

3. Китай би трябвало да реализира допустимо най-големия стратегически пробив и да не бъде в допълнение изолиран от Запада. Откъсването от Путин ще помогне за построяването на интернационалния имидж на Китай и ще облекчи връзките му със Съединени американски щати и Запада. Въпреки че е сложен и изисква огромна мъдрост, това е най-хубавият вид за бъдещето. Възгледът, че геополитическото противостояние в Европа, провокирано от войната в Украйна, ще забави доста стратегическото прекосяване на Съединени американски щати от Европа към Индо-Тихоокеанския район, не може да се приема с несъразмерен оптимизъм. Вече има гласове в Съединени американски щати, че Европа е значима, само че Китай е по-голям и главната цел на Съединени американски щати е да попречва Китай да стане преобладаваща мощ в Индо-Тихоокеанския район.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама
При такива условия главният приоритет на Китай е да направи съответните стратегически корекции, с цел да промени враждебното американско отношение и да се избави от изолираност. Основното е да се попречи на Съединени американски щати и Запада да наложат взаимни наказания на Китай.

4. Китай би трябвало да предотврати експлоадирането на международни войни и на нуклеарни войни и да даде незаместим принос за международния мир. Тъй като Путин категорично изиска стратегическите сили за въздържане на Русия да влязат в положение на специфична бойна подготвеност, руско-украинската война може да излезе отвън надзор. Една обективна идея притегля огромна подкрепа; една несправедлива намира малко. Ако Русия провокира международна или даже нуклеарна война, тя сигурно ще провокира международни разтърсвания.

За да показва ролята си на виновна огромна мощ, Китай освен не може да застане с Путин, само че също по този начин би трябвало да предприеме съответни дейности, с цел да предотврати вероятните му по-нататъшни случки. Китай е единствената страна в света с тази дарба и би трябвало да употребява в цялостна степен това неповторимо преимущество. Оттеглянето на китайската поддръжка за Путин най-вероятно ще постави завършек на войната или най-малко той няма да посмее да я ескалира. В резултат на това Китай сигурно ще завоюва необятно интернационално самопризнание за поддържането на международния мир, което може да помогне освен за попречване на изолацията на Китай, само че и да послужи като опция за възстановяване на връзките му със Съединените щати и Запада.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР