Може нищо да не знам, но за под 2000 лева

...
Може нищо да не знам, но за под 2000 лева
Коментари Харесай

Ученици от горните класове работят през лятото за повече пари от родителите си

„ Може нищо да не знам, само че за под 2000 лв. няма да работя “ – това е мантрата на учениците от горните класове, които за летните няколко месеца се цанят да работят тук и там, с цел да си изкарат джобни. Родители се хвалят, че наследниците им, които още нямат приключено и приблизително обучение, ще печелят през лятото повече от тях, нищо че са висшисти и с много години трудов стаж.   

Психолози от бургаски учебни заведения разясняват, че в свободни диалози с подрастващите се чуват най-често супервисоки самооценки, измерени във финикийски знаци – надминаващи междинната брутна работна заплата за Бургас. На някои им се удава и да получат такова заплащане, или най-малко обещанието за него.

Родител се хвали в компания, че наследникът му, който няма нищо общо с туристическия бизнес, а учи напълно разнообразни дисциплини, лятото ще обира чаши и чинии в заведение за 1600 лв.. Не излиза наяве дали тези пари са чисти и ще му се дават под масата, или ще са скрепени с трудов контракт, което ще рече, че върху тях ще има удръжки.

„ Обикновено, когато се наема някой на работа, той просто към този момент е служащ, без значение дали е възпитаник, студент или човек, надхвърлил тези възрасти. 

Но в туристическия отрасъл се наемат учащи се в горните класове всекидневно не от през вчерашния ден и те се търсят за по-леки позиции – като сервитьори или пък камериерки. Всичко зависи от работодателя и от нуждата му да запълни изчезналата работна ръка. Сервитьорите вземат от 1200 – 1500 чисто, камериерките стигат и до 1700 според от натоварването и промените “, разяснява Валентин Атанасов, ръководител на от съдружие „ Рафаел – инфо, просвета и туризъм “. Той споделя и личните си наблюдения, че в туристическия отрасъл не престават да се ширят нелоялни практики.

Има, несъмнено, възпитаници, които учат в професионалните гимназии за готвачи, сервитьори, бармани, които си заслужават парите, тъй като са изобретателни, съвременни и работещи на високо професионално равнище.

„ Често гръмките заплати не са чак такива. Има работодатели, които при наемане на работа афишират една сума като работна заплата, а когато в края на месеца служащият отиде да си вземе парите вижда, че са му калкулирани удръжки, които смъкват обещаната сума най-малко с 400 – 600 лв. “, дава образец Атанасов.

Борис Минчев, някогашен шеф на хотел „ Аква “, който има личен бизнес в Обзор счита, че работодателите рядко прибягват до услугите на възпитаници от последните класове. „ Не се наемат доста възпитаници, тъй като процедурата е тежка: желае се единодушие от родител, микроклимат и други неща – една директория документи “, изяснява той. 

Трудов контракт и длъжностна характерност са двата документа, които би трябвало да имат младежите при започване на работа, безапелационна е Мая Сариева, водач на КНСБ – Бургас. Вече 17 години по учебните заведения се организира от страна на синдиката акция за първото работно място, като се обгръщат освен учениците, които приключват междинното си обучение, а и тези от 10 и 11 клас, с презумпцията, че лятно време те работят в областта на туризма. Работи се и с класните ръководители.

„ Понеже сме на един етаж с Инспекцията по труда – непрестанно изяснявам на младежите, които идват за разрешителни за работа, че би трябвало безусловно да изискват трудов контракт, а не да работят в сивия бранш “, споделя Сариева, наблягайки, че има злоупотреби в областта на туризма, все пак. „ Една част от работодателите са с мисленето, че това дете след седмица – две ще се откаже да работи и няма потребност да записва и дерегистрира трудов контракт за него. А пък младежът или девойката си мислят, че работят легално и имат контракт “, споделя синдикалистката. Тя добавя още: „ Нормално е родители да се хвалят, че децата им ще вземат по-големи заплати от тях още ненавършили пълноправие, само че е ненормално това да става, тъй като работят в сивата стопанска система “.

Само преди дни при Сариева в приемната на синдиката идва майка, която се жалва, че детето ѝ е назначено в кухня като общ служащ. „ Не се е справило детето и му споделят да си отпътува. Отива да си търси документите и заплащането и се оказва, че такива няма. А то е работило повече от две седмици. Никой не му заплаща – няма удостоверение, че е работило “, споделя последният случай синдикалистката.

Според нея значително и родителите имат виновност.

„ Инспекцията по труда и ние от КНСБ сме си стиковали дейностите. Даваме взаимни съвещания. Но постоянно те са като глас в пустиня. От една страна, е незнанието или незаинтересоваността на детето, което не си търси трудовия контракт и длъжностната характерност. От друга, неглижиране казуса от страна на родителите, които просто са удовлетворени че наследникът работи. А постоянно и двете страни не желаят децата да се водят публично на работа, с цел да не се заплащат осигуровки “, заключава Сариева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР