Ботев записа нулев сезон още преди началото на мачовете от

...
Ботев записа нулев сезон още преди началото на мачовете от
Коментари Харесай

Защо Ботев се провали през този сезон?

Ботев записа нулев сезон още преди началото на мачовете от втория полусезон в елита. Тимът отпадна на осминафиналите в шампионата за Купата против Славия, а с изключение на всичко друго в шампионата към момента не е обезпечил спокойствието си, а точно влизане в групата на тимовете сред 7 и 10, което значи, че отборът няма да се бори за оставането си в елита. 
Прочетете още
Какво обаче се обърка в клуба. Отборът има финансова непоклатимост и само Лудогорец и ЦСКА имат по-висок бюджет от " канарчетата ". Отборът от предишния сезон беше непокътнат, а тогава Ботев реализира историческо класиране - трето място и бронзови медали, нещо което не се беше случвало от 27 години. Пловдивчани се завърнаха и в евротурнирите, където не бяха играли 5 години. 

Въпреки това обаче " канарчетата " разочароваха всички, а играта също не е по никакъв начин на равнище. Ботев имаше привидно лесна стратегия първоначално, само че позволи шокиращи загуби и вкъщи, а още в първия кръг отборът падна от новака Хебър с 0:1. Последваха и загуби от последния Спартак Варна като посетител и отборът изпусна много точка от тимове, от които през предишния сезон не загуби нито един мач. През предишния сезон " жълто-черните " изгубиха единствено от четири тима - три пъти от Лудогорец, по два пъти от Левски и Черно море и по един път от ЦСКА. Отборът направи и връх, побеждавайки вкъщи всички шест софийски тима. Домакинските провали за целия сезон бяха единствено три, а през този сезон отборът направи три домашен загуби още в първите си три семейства. 


Домакинската победа над ЦСКА 1948 беше единственият огромен триумф на отбора през първия полусезон

За един полусезон Ботев се раздели с двама треньори - Азрудин Валентич и Желко Копич, записа едвам седем победи във всички шампионати и позволи 13 загуби. Любопитно е, че тимът направи единствено две тъждество. Само за информация през предишния сезон загубите на Ботев във всички шампионати бяха 9, а в този момент единствено за един полусезон те са 13. 

Ботев зимува на 10-то място с 19 точки с равни точки, само че по-добри индикатори от 11-ия Берое. Пловдивчани би трябвало наложително да търсят това десето място, тъй като то ще им обезпечи спокойствието до края на сезона. Ако Ботев не успее да приключи на 10-то място ще се наложи отборът да се бори за оставането си в групата. Пловдивчани нямат никакъв късмет за седмото място, което дава право на бараж за влизане в евротурнирите. Тимът е към този момент на 10 точки от Черно море, който сега се намира на седмото място. Разликата сред 8-и и 9-ия - Арда и Локомотив също към този момент не е дребна - седем точки, а пловдивчани загуби и от двата тима в директните мачове - на два пъти от Арда и един път от Локомотив София. 

Треньорите

Ботев смени двама треньори през първия полусезон. Тимът първо размени Азрудин Валентич, който подаде оставка след отпадането от Апоел Никозия. Валентич остана в клуба като консултант на притежателя Антон Зингаревич, само че съгласно последните информации и Валентич към този момент няма да е част от Ботев под никаква форма. Хърватинът Желко Копич размени Валентич и Ботев съумя най-малко да направи серия от няколко домашен победи, само че в последните мачове за сезона нещата отново не бяха по никакъв начин положителни, а след отпадането от Славия за Купата Копич беше освободен. Все още не е ясно кой ще е новият ментор на отбора. Повечето коментирани имена са на българи. 


Желко Копич не съумя да извади Ботев от дупката

Липсата на Тодор Неделев 

Капитанът на Ботев претърпя тежка злополука с националния тим и черепът му беше строшен. Това го извади от игра за целия първи полусезон, а Ботев по този начин и не откри съответен негов заместител. Нямаше характерен плеймейкър, който да зарежда играчите с голови пасове. Неделев е състезател, който може с едно допиране да реши мач

Многото контузии 

Определено тук виновност може би има и щаба, тъй като в клуба имаше непрекъснато контузени играчи. Някои отсъстваха по-дълго други се връщаха по-бързо, само че всичко това несъмнено повлия и то в отрицателна естествено. Испанецът Антонио Перера, който беше взет за заместител на Неделев беше взет контузен, а се оказа, че ситуацията с него не е по никакъв начин положително. Перера влезе в групата за мача с Хебър като посетител, само че се оказа, че би трябвало да претърпи интервенция и може би до март изобщо няма и да се появи в игра. Той към момента няма и публично записана минута. Контузи имаше на доста от главните играчи, което повлия доста. 

Защитата 

Нивото на бранителите падна много и през този сезон отборът е позволил цели 25 гола за един полусезон, а единствено Берое, Ботев Враца, Хебър и Спартак Варна са с по-лоши индикатори и са позволили 30 или над 30 попадения. През предишния сезон Ботев позволи 34 гола за целия сезон. 

Положителното 


В нахлуване единствено Ману и Бароан вкарваха головете за Ботев

Единственото позитивно в Ботев беше, че играчи като Хидайет Ханкич и Антоан Бароан се преродиха. Ханкич стана титулярен пазач и изигра доста мощни мачове под рамката, а Бароан, който през предишния сезон не вкарваше толкоз постоянно в този момент е голмайстор на тима и вкарва постоянно. Ботев взе на пожар Елвис Ману, а някогашният състезател на Лудогорец се отблагодари с положителни игри и голове, които обаче в някои от мачовете и не стигнаха за освен това от почетна загуба. 

Раздорите 

В клуба се стигна и до срамна обстановка двама треньори да се бият между тях. Конфликтът сред треньорите Алекса Бошкович и Артур Ованесян им коства напълно разумно и работата в клуба, само че това в действителност не се беше случвало в клуба и сподели, че напрежението е доста огромно. 

Бъдещето

По всичко наподобява, че Ботев ще има чисто нов щаб, откакто с изключение на треньора Желко Копич клубът се раздели и с четирима от неговите помощници. Дали обаче отборът ще направи сериозна чистка измежду футболистите още не е ясно. За момента няма освободени играчи, само че може би това ще се случи в идващите дни. През зимата като цяло мъчно се вършат стойностни прехвърляния и по-скоро Ботев няма да прави доста прехвърляния в този момент. Хубавата вест е, че от февруари Тодор Неделев би трябвало да се завърне в игра. Както към този момент споменахме Ботев ще има да се бори най-много за своето избавление и да избегне срама да е в групата, която ще се бори за оставане. Ако го реализира това тимът ще има по-голямо успокоение и ще може да играе по-освободено и да се приготвя за новия сезон. Въпреки това надали някой в Ботев може да бъде удовлетворен от това, което стана през този сезон. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР