Босна и Херцеговина няма никаква официална информация за митинг на

...
Босна и Херцеговина няма никаква официална информация за митинг на
Коментари Харесай

Властите в Босна още не знаят за митинг на Ердоган в Сараево дни след като той го обяви

Босна и Херцеговина няма никаква публична информация за протест на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сараево, заяви за радио " Свободна Европа " външният министър на страната Игор Црнадак.

Десет дни след първите информации за събитието медията заяви, че и в президентството няма удостоверение за възможна аудиенция на Ердоган на 20 май, нито в турското посолство в Сараево или в босненското в Анкара.

В края на април вестниците " Йени шафак " и " Хюриет " оповестиха, че Ердоган е избрал Сараево за европейския си протест, откакто Германия, Австрия и Холандия (страни с многочислени турски общности) оповестиха, че няма да позволен турска пропаганда за предварителния избор на 24 юни. Според " Болкан инсайт " турски жители от цяла Европа ще се включат в митинга, като дойдат в Сараево с рейсове.

Дни по-рано самият президент сподели, че ще се обърне към турски гласоподаватели в спортна зала " в европейски град ", без да навлезе в детайлности. Нито босненското външно министерство, нито президентството бяха осведомени за визитата - най-малко това заявяваха те пред национални медии ден след обявата.

Независимо от това самият Ердоган удостовери пред в. " Хюриет ", че счита да организира там митинга. " В среда, в която някои страни дебатират дали да ни разрешат да организираме акция, избираме да се съберем със съгражданите си в Босна ", сподели той пред публицисти на борда на самолета си за Южна Корея, представен от в. " Хюриет ". Ердоган назова възбраната за пропаганда в няколко европейски страни " недемократична ", само че увери, че евентуално съгражданите му " ще проведат акции в други страни, в които те живеят в Европа. "

И в петък, след потвърждението на Ердоган, босненските управляващи упорстваха, че в никакъв случай не са получавали публично известие за изявата му. Турски издания пишат, че визитата на Ердоган би трябвало да се организира на 20 май в една от огромните зали в Босна и Херцеговина. Ръководството на най-голямата, " Зетра ", заяви, че не е била запазвана за такова събитие, заяви телевизия N1. Eдно от запитванията за резервация обаче е било от " турска организация ", съобщи още малкия екран, като цитира шефа на компанията притежател на залата.

Реакциите - от " ние сме парадайса " до " Изетбегович печели "

Според депутата Садик Ахметович, представен от " Дойче веле ", " в случай че всеки, който искаше, идваше в страната ни и да организира политически срещи, бихме изгубили суверенитета си ". Според Адиша Арапович, заместник-председател на Партията за по-добро бъдеще на Босна и Херцеговина, това е " неприятно обръщение ": " Не сме жители на (Ердоган), които може да посещава когато желае. "

Босна и Херцеговина е определена, тъй като е сериозна политическа сцена за Турция, до момента в който Сърбия и други са стопански арени, споделя за N1 босненският посланик Слободан Соя.

Според политическия анализатор Сречко Латал Партията за демократическо деяние (SDA) на поелия ротационното председателство Бакир Изетбегович ще завоюва най-вече от сходно посещаване и ще укрепи позицията ѝ преди националните избори през октомври. Събитието обаче ще е и удар по Европейския съюз, защото заобикаля възбраната посредством страна, която желае да се причисли.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик също разяснява предстоящото посещаване. Той сподели, че няма нищо срещу да се организира протест на Ердоган в Сараево, само че не схваща тъй като бошняците се тормозят, когато непознати представители посетят Баня Лука, без даже да пропагандират. " Турция поддържа в Босна и Херцеговина само мюсюлманите и им дава финансова и всякаква друга помощ. Не можем да променим това, можем единствено да приемем, че ще сме " раята ", която в миналото сме били. Е, ние не желаеме това! "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4757)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР