Босилекът е пикантна подправка, която е обичана в почти цял

...
Босилекът е пикантна подправка, която е обичана в почти цял
Коментари Харесай

Отвара от босилек - как да я приготвим и защо е полезна

Босилекът е пикантна фалшификация, която е обичана в съвсем целия свят и потребна билка, която въздейства удобно на човешкото здраве. Освен да добавите към разнообразни ястия, от босилек може да приготвите запарка, която ще ви освежи и ще ви донесе доста изгоди.

Листата и стъблата на растението съдържат етерични масла, които придават на босилека прелестен мирис. Босилекът съдържа доста витамини - А, С, В2, РР, каротин, фитонциди, рутин, танини, органични киселини (аскорбинова, ябълчена), мастни киселини (линоленова, линолова, палмитинова), минерали (K, P, Zn, Ca, Fe, Se), полизахариди.

Благодарение на съставен елемент като евгенол босилекът има мощен противовъзпалителен, антибактериален и антивирусен резултат. Също по този начин има потогонен, спазмолитичен и тонизиращ резултат, който може да се съпостави с действето на аспирина или ибупрофена.

Отварата от босилек въздейства позитивно на дихателната система при астма, спазмофилия, бактериална и вирусна зараза, пневмония алергичен ринит, спазматична кашлица, като в същото време е и противоалергично средство. Растението отстранява треската и е в положение да подтиква дихателния център на мозъка, което е скъпо при пневмония. Отварата може да се употребява външно за гаргара при ангина и болки в гърлото.

Полезен е за тонуса на стените на кръвоносните съдове, предизвиква доставката на О2 до миокарда. Използва се при сърдечна непълнота и разширени вени (при липса на такива затруднения като тромбофлебит.

Босилекът подтиква апетита добре. Също усъвършенства храносмилателния баланс и подвижността на червата, облекчава чувството за тежест в стомаха. Препоръчва се при колит, храносмилателна зараза, морска болест, храносмилателни крампи, храносмилателни разстройства (газове, отичане на корема, нарушена моторика).

Билката се смята за регулатор и тоник на вегетативната нервна система, има подтикващ резултат върху централната нервна система. Босилекът се употребява и като успокоително - вместо чай от лайка можете да сварите запарка от босилек. Препоръчва се при тревога и безпокойствие, астения (и психическа умора), понижена централизация (разсейване), нарушавания на паметта, латентна меланхолия, раздразнителност, нарушавания на съня, стрес, изтощеност, мигрена.

Отварата от босилек се употребява се при миалгия, ревматизъм, артрит и артроза. Босилекът е афродизиак, който подтиква хормоните при дамите и потентността при мъжете. Ефективно оказва помощ при морска болест. Забелязан е и позитивният резултат на босилека върху имунитета и успеваемостта при предварителната защита на рака. Съдържанието на витамин А го прави потребен за остро зрение.

Охладената запарка е потребна за кожата и лигавиците. Използва за лекуване на рани от друг генезис, изгаряния, гъбични инфекции, също за употребява за изплакване на устата при болести на венците, зъбите и гърлото. Има удобен резултат при лекуване на екзема, рани от залежаване, дерматити, трофични язви.

Как да приготвим запарка от босилек

 Отвара от босилек Снимка: Илиана Първанова

Има няколко разновидността за подготвяне на запарка от босилек.

Отвара от босилек за вътрешно приложение: 60 г босилек се заливат с 350 мл вода и се слагат на котлона. След кипване се вари на слаб огън до 12 минути. След това би трябвало да охладите и прецедите отварата. Приемайте по две до три глътки 3 пъти дневно в продължение на две седмици.

Отвара от босилек за вътрешно и външно приложение: 15 гр сухи листа изсипете в 0, 5 литра вряща вода, загрейте на водна баня за 15 минути, по-късно охладете и прецедете. Тази запарка се употребява за инхалация при настинки, за изплакване при ангина, за измиване на очите при конюнктивит, вътрешно за разнообразни болести. Вътрешно се приема не повече от 115 мл запарка 3 пъти дневно.

Отвара от босилек за външно приложение: 1 чаша пресни листа от босилек се поставя на 1 литър вода. След като водата заври, се държат на слаб огън за още четвърт час и се запарват в продължение на 30-60 минути. След изстудяване и прецеждане отварата се употребяват за заличаване на инфектирани рани, компреси при отит, изплакване на краката при прекалено изпотяване и взимане на успокояваща вана при стрес и бодърствуване.

Запарка от босилек: Добавете чаена лъжичка сушени листа от босилек или филиз прясно растение към чаша вряща вода. Запарете 8-10 минути и прецедете. При простуда игрип към запарката може да прибавите по щипка канела и черен пипер, розичка карамфил, както и лъжичка мед.

Внимание! Препоръчително е да започнете да употребявате отвари от босилек в минимални дози. Ако се открие алергия, тя би трябвало да се прекрати. Босилекът има доста скъпи качества, само че лечебната му приложимост би трябвало да бъде лимитирана до три седмици. Това се дължи на пристрастяването и натрупването на избрани химикали в организма. Дозировките се сортират самостоятелно, според от диагнозата.

Как босилекът може да бъде рисков?

Растението босилек съдържа живачни съединения, които могат да навредят на здравето в огромни количества. Хората със болести на сърдечно-съдовата система, с язва и изострен колит, както и пациентите с епилепсия и диабет би трябвало да бъдат изключително деликатни.

Деца на възраст под седем години не би трябвало да употребяват растението. Може да провокира самостоятелна нетърпимост и алергия.

Босилекът не би трябвало да се употребява и от бременни дами, изключително в ранните месеци. Той предизвиква хипертоничност на матката (контракции) и може да провокира импровизиран аборт. Не се предлага и по време на кърмене.

Реакциите на организма към билколечението постоянно са самостоятелни. За ваша сигурност, преди да започнете да приемате запарка от босилек, се консултирайте с доктор и фитотерапевт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР