Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи

...
Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи
Коментари Харесай

Експерти: Вдигат тока изкуствено, стоките поскъпват!

Борсовата цена на тока, на която купуват електрическа енергия компаниите, скочи внезапно в понеделник. Търговията на платформата ”Ден напред ” завърши при цена 207.02 лева./МВтч базова мощ, което е с над 50% повече от междинните стойности на покупко-продажбите от 1 до 7 януари, когато равнищата бяха 134.5 лева./МВтч.
Постигнатото е и доста над равнищата от последните 10 дни на декември - 78 лева./МВтч.

Рекорд обаче няма, защото на 3 декември 2018 година бе реализирана междинна стойност от 207.21 лева за мегаватчас. Ще се отрази ли обаче това повишаване на цената на стоките и на бита?

По думите на зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки от цената на тока доста зависи цената на млечните артикули, тъй като това са бързо ликвидни артикули.

" Не може да бъде казано с какъв брой ще бъде нарастването на продуктите, тъй като всяка една компания има разнообразни способи на произвеждане. Произвеждаме артикули от първа нужда, това е съществена храна за популацията. Не може да спрем произвеждане. За млечния отрасъл е успокояващо, че при нас няма да има внезапен скок от през днешния ден за на следващия ден на цената на електрическата енергия, тъй като имаме едногодишни контракти ", добави още специалистът.

Той обаче счита, че наклонността сочи към повишение себестойността на млечните артикули. Според енергийния специалист Еленко Божков, има огромна операция на пазара на електрическа енергия.

" Не е правилно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се ревизира незабавно. В прилежащите страни силата е с 30% по-евтина. Част от производителите на сила се пробват да избият цената на емисионни квоти, която БЕХ би трябвало да заплаща за " Марица-Изток 2 ", разяснява още Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той е сигурен, че цената на тока се подвига изкуствено, като производството се занижава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР