Борислав Михайлов остава президент на БФС, поне засега. Той спечели

...
Борислав Михайлов остава президент на БФС, поне засега. Той спечели
Коментари Харесай

Борислав Михайлов остава начело на БФС поне до обжалването

Борислав Михайлов остава президент на БФС, най-малко към този момент. Той завоюва изборите по време на изключителния конгрес с 241 гласа против 230 за Димитър Бербатов. Третият останал претендент Христо Портоанов получи 8 гласа. Във вота участваха 480 делегати, като една бюлетина бе невалидна.

Очаква се още в околните дни резултатите да бъдат обжлавани поради редица официални нарушавания и неодобрение от недопуснати делегати. Има разминаване и в в началото оповестения брой участвали делегати (483) и участвалите в гласуването (480).

 

ХРОНОЛОГИЯ

Извънредният конгрес на БФС стартира по този начин, както и бе предшестван - със кавги. Първият от тях - неналичието на бистрота за медиите, бе предсказан от екипа на един от претендентите за президент - Димитър Бербатов. На присъстващите публицисти е обезпечена картина от зала 1 на НДК, само че не и тон . Медиите бяха позволени до залата единствено за няколко минути, едвам снимат фотографи и оператори, след което бяха изведени от защитата. При започването на изявленията на претендентите пък спря и картината от залата.

 

ПЪРВИ ЗАЯВКИ ЗА ОБЖАЛВАНЕ

Сбъдна се и това, за което - част от представителите на клубове не бяха допуснати до конгреса поради течаща прокурорска инспекция за легитимността на избора им за делегати, което е станало по сигнали на БФС. Така пратеници на над 10 клуба бяха спрени. Сред тях е и експертът по спортно право Георги Градев, който съставлява " Балкан " (Варвара), макар неговите уверения, че изборът му е изцяло безупречен и това към този момент е доказано от прокуратурата.

Градев незабавно разгласи, че ще апелира решенията на конгреса, в случай че Борислав Михайлов бъде избран отново. " Ситуацията е неуместна, защото е основана изкуствено от футболния съюз - инспекция от прокуратурата. Естествено, тя няма по какъв начин да приключи до провеждането на конгреса. Моята орис споделят още към 10 клуба от благоевградския район, за които знаем, че ще поддържат Бербатов. Ние, от " Балкан " (Варвара), ще оспорваме решенията на този конгрес, в случай че Борислав Михайлов завоюва изборите . Тук има представител на футболен клуб от Видин, който също не е позволен. Договорено било да бъде взет от ръководителя на Зоналния съвет с неговия автомобил, само че по пътя са го подминали като “пътна гара ” и съзнателно не са го взели . Това е корист с право. Всички празни приказки, които изговориха Лечков, Фурнаджиев и всички останали, преди малко отпътуваха в кошчето. Ако това бяха почтени, демократични и транспарантни избори, тогава за какво ги е боязън от мен? "

По-късно и претендентът за президент Ивайло Дражев разгласи, че през идната седмица ще апелира резултатите от конгреса.

В последна сметка се разбра, че в залата присъстват 483 делегати , т.е. пратениците на 25 клуба не са пристигнали или не са позволени.

 

КАНДИДАТИТЕ НА ВЛИЗАНЕ

Все отново претендентите за президент бяха позволени до залата и ще гледат от балкона, до момента в който пристигна техният ред за изявление. " Очаквам да спечелим. Ако всичко е почтено и транспарантно, ще бъдем спечелили. Каквото и да сме случи ние сме моралните спечелили. За да няма нечестни неща апелирахме публицистите вътре. Ние сме моралните спечелили - имаме поддръжката на всички футболни хора, на обществеността. Изборът е на делегатите на клубовете. Запознат съм със софрите. Всеки има друг метод към нещата. Затова приканих делегатите да гласоподават по съвест. Никой не вярваше, че този конгрес ще се случи, само че ето - случи се. Представители на УЕФА и ФИФА ще са през днешния ден в залата. Чакам с неспокойствие да ги видя, да чуя какво ще кажат ", разяснява на влизане Димитър Бербатов, който бе бурно приветстван от почитатели на " ЦСКА-София ", които стоят пред НДК, с цел да му оказват поддръжка.

Бербатов даже реши да излъчва онлайн през телефона си, с цел да се вижда какво се случва в залата, само че в един миг батерията му се изтощи.

Ивайло Дражев, пък разгласи, че има политическа интервенция при избора . " Публична загадка е, че има политическо решение Движение за права и свободи да подкрепи Михайлов. Това се знае. Голяма част от ГЕРБ пък поддържат щаба на Бербатов. Партиите нямат място тук. Трябва да се промени уставът и кметове, съветници, държавни чиновници, деятели на партии не би трябвало да са в тази зала. Абсолютно е неразрешено по регулации да има каквато и да било политическа взаимозависимост на делегатите. А като влязат кметовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи? Ще бъде абсурден конгрес. Това, което са създали с делегатските карти - да накарат хора под опасност да сменят делегати в последния миг. Аз знам за Зонален съвет Пловдив - най-малко трима. Това са хора, които са ни издигнали. Единият, който е съперник на Боби е препоръчан за привършване на участие, единствено за това, че е издигнал съперник. Клубът е " Векта " (Пловдив). Решили са, че би трябвало да бъде отхвърлен, щом издига съперник , 15 години го играем този спектакъл. В детско-юношеските групи залагат заран, обед и вечер. Гледат уговорени мачове ", заяви Дражев.

Футболният сътрудник Георги Захариев, който също е претендент, изрази опасения от нередности на конгреса: " Очаквам тежък ден и нечестна борба. Според мен Борислав Михайлов е доста обезпокоен. На последното му изявление ми се стори, че е доста раздразнителен. Всичко ще е на кантар и ще бъде решено в последния миг. Има доста хора, които се двоумят по какъв начин да гласоподават. Не може с недомлъвки и скрити неща да се работи. Ето, брат ми, го уволниха от " Славия " два месеца, откакто аз се кандидатирах. Всеки има какво да губи, боязън го е от нещо. Трябва обаче да се борим за това, в което имаме вяра, все пак ".

 

ПОЗИЦИЯТА НА " ЛЕВСКИ "

На влизане в залата притежателят на " Левски " Наско Сираков най-накрая разкри чия кандидатура ще бъде подкрепена от клуба - тази на сегашния президент Борислав Михайлов. " Може би съм малко демодиран, само че не мога по този начин да зачерта 40-годишно другарство . Едно е несъмнено - Борислав Михайлов през днешния ден няма да загуби конгреса с глас на " Левски " против него. Очаква да откри сили и сила в себе си да промени нещата, защото футболният съюз се трансформира в една архаична организация и има потребност от рестарт. Надявам се той да може да го направи ", разяснява Сираков.

 

ПЪРВИ ИСКРИ В ЗАЛАТА

След стартирането на съвещанието се случи и първият конфликт сред управление на БФС и съпротива . От екипа на Бербатов предложиха в секретариата на конгреса да влязат двама адвокати от тяхното адвокатско сдружение. Това бе отхвърлено със 199 гласа " срещу ". Гласувалите " за " бяха 189, а останалите 95 присъстващи делегати се въздържаха. Така бяха определени предложените от БФС комисии, които ще дават отговор за президентските избори. Но пък този избор сподели, че точно въздържалите се в този момент ще бъдат определящи по-късно при гласуването за президент.

Делегатите обаче се сплотиха (411 за, 0 срещу и 72 въздържали се), когато се гласоподава прекратяването на мандата на Борислав Михайлов. Така бе отворен пътят за избор на президент на БФС с 4-годишен мандат.

 

САМООТВОДИ

Един от претендентите за президент - притежателят на втородивизионния " Марица " Христо Христов, разгласи при изявлението си, че си прави самоотвод и поддържа Димитър Бербатов. Същото стори и Георги Захариев, който при речта си сподели: Обръщам се към Емил Костадинов, който твърдеше, че другите екипи нямат стратегии. " Г-н Костадинов, в случай че влезете в интерент и напишете Георги Захариев и го напишете вярно, ще намерите програмата ".

 

ГЛАСУВАНЕТО

Така в борбата за президентския пост останаха четирима - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов и Ивайло Дражев. Гласуването стартира към 13:30 ч. След къси разногласия бяха позволени представители на опозиционните претенденти на всяка от четирите маси, на които ще се броят бюлетините. Вотът завърши към 15:50 ч. и стартира броенето на гласовете. Ако никой от претендентите не събере 242 гласа (50% от присъстващите делегати плюс 1), то ще се стигне до балотаж.

Димитър Бербатов излъчи преброяването с видео онлайн в профила си във " Facebook ".



 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР