Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager. През

...
Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager. През
Коментари Харесай

Как да предотвратим махмурлука след имотния купон

Борис Павлов, създател и изпълнителен шеф на Flat Manager.
През последното десетилетие пазарът на парцели мина през двете най-благоприятни етапи на своя цикъл - възобновяване и агресия. Последните 18 месеца могат да бъдат оприличени на кулминационната точка на едно празненство когато:

Музиката е най-хубавата: лихвените проценти са на най-ниските си стойности;

Всички са на дансинга: всеобщо хората търсят парцели за инвестиция, а и за живот;
Реклама
Консумацията е на най-високото си равнище: рекорден брой сделки;

Персоналът колкото да смогва да обслужи всички: новото строителство изостава по отношение на търсенето.

Причините да достигнем разгара на купона са доста - " евтини " пари, ниска безработица, увеличаващи се приходи, отбрана от инфлация, липса на положителни различни вложения и така нататък Един друг фактор този път е резултатът на пандемията, който Георги Павлов, изпълнителен шеф на Realto Group, разказа доста тъкмо в изявление за Money.bg - домът ни внезапно стана освен място за живот, само че и за работа, учене и даже спорт, което увеличи свойствената стойност на жилищата.

Пандемията към този момент я няма, а диджеите (централните банки) стартират да пускат музика, която не е толкоз " танцувална ". След траялия дълго време ваучър вероятността да отидем на афтърпарти е дребна и започваме да поглеждаме към изхода на заведението и да мислим по какъв начин ще се приберем у дома.
Реклама Партито завършва
Ако сте били в нощен клуб през последните години, евентуално сте видели хора, които вдишват божествен газ от балони. Тези балони не се пукат, а последователно спадат, което ги прави още един подобаващ детайл от метафората ни за развиването на пазара на парцелите у нас.

Балоните няма да се спукат, в случай че не се окажем във война, втора Виденова зима или друго форсмажорно събитие с рисково отрицателни последствия за българската стопанска система. Купонът ще утихне последователно с понижаване на броя покупко-продажби заради увеличаващите се лихви по жилищните заеми. Възходът на цените ще понижи интензитета си и в околните 6-12 месеца ще спре. Възможно е да последва и промяна, само че е рано да се каже какъв брой огромна ще е тя и кои парцели ще бъдат наранени. Потреблението ще се свие в изискванията на увеличаващи се разноски за семействата и несъразмерна инфлация, а когато това стане, ще навлезем в криза.

Днес купонът е към своя край, а какъв брой тежък ще е махмурлукът зависи от вас и стъпките, които предприемете. Ето и нашите рекомендации по какъв начин да се справите с него съгласно количеството и качеството на потреблението.
Купили сте парцел с заем
Какво да извършите: Възможно най-бързо проверете дали може да предоговорите заема и да вземете най-хубавите условия преди лихвите да се качат.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Финансови артикули 2 Интервю 3 Политика Реклама Купили сте парцел с капиталова цел отвън центъра на града, на място, където има ново строителство и/или опция за такова (празни парцели)
Какво да извършите: Продайте парцела в околните 3-6 месеца
Купили сте парцел с централна локация, трофеен или първокласен парцел.
Какво да извършите: Проверете дали възвръщаемостта от парцела е усъвършенствана като му извършите оценка на доходността. Ако имате дълготраен наемател - индексирайте наема към инфлацията.
Купили сте парцел на зелено или в развой на градеж
Какво да извършите: Поддържайте непрекъсната връзка с инвеститора/строителя. При видяни нередности или неизпълнения на подписания контракт се консултирайте с юрист.
Купили сте ваканционен парцел
Какво да извършите: Уверете се, че се възползвате оптимално от възобновяване на туризма и парцелът ви носи добра рентабилност в интервалите когато не го ползвате.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Имате спестявания и се колебаете какво да вършиме с тях, с цел да не бъдат " изядени " от инфлацията
Ако сте уверени, че няма да изпитате финансови усложнения през предстоящата тежка зима, инвестирайте във към този момент издигнат парцел с локация, в която предлагането няма по какъв начин да се усили по отношение на актуалните равнища. Помислете и за вложения посредством онлайн crowdfunding платформи, посредством които може да постигнете по-добра диверсификация и ликвидност.

Текстът е със съкращения. Пълния вид можете да видите на
Свързани публикации Къде имотните пазари са най-уязвими към повишение на лихвите 20 май 2022, 06:40 Пазарът на жилища: Върхът се вижда 13 май 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР