Бордър коли е порода кучета, която произлиза от Великобритания. Тези

...
Бордър коли е порода кучета, която произлиза от Великобритания. Тези
Коментари Харесай

Отглеждане на Бордър Коли вкъщи

Бордър коли е порода кучета, която произлиза от Англия. Тези палета са наследници на пастирски кучета, които били отлични и ловки охранители на стадата с овце.

Заради своята висока работоспособност през тринадесети век кучето към този момент е измежду незаменимите помощници на британските пастири.

В актуалния свят с изключение на като овчарско куче бордър колито може да се схване като надзирател на къщата, както и като член на фамилията.

Четириногото бързо печели благосклонности със своя добросърдечен външен тип. Кучето има мил и бездънен взор, зад който се крие едно интелигентно и доброжелателно създание.

Бордър колито се отличава със приблизително по величина тяло, което е основано по този начин, че кучето да може да се движи елементарно и да устоя на преходи.

Кучето е високо към 55 сантиметра и тежи 20-25 кг. Туловището на животното е покрито с умерено дълга четина. Космената завивка може да бъде друга, като най-популярната е черно-бялата.

 бордър коли

Познати са още червено-бяла, кафяво-бяла, сиво-бяла, червено-бяла, карамелено-бяла и други Въпреки че космената завивка нормално е двуцветна, се срещат също по този начин едноцветни и трицветни екземпляри.

Представителите на тази порода за извънредно интелигентни, възприемчиви и енергични. Те имат потребност да бъдат подлагани освен на физически, само че и на умствени провокации.

Хората, които имат намерение да си осиновят такова животно, би трябвало да са добре осведомени с неговата природа и да знаят какво биха могли да чакат от него, отглеждайки го вкъщи, и какво не.

Отгледане на бордър коли в къща

Ако решите да отглеждате бордър коли като домакински любим, най-добре да го държите в двора на къщата, където да може да тича свободно и ще извърша разнообразни физически действия. Ако кучето е вързано, има заплаха да стартира да се държи враждебно.

От друга страна, в случай че кучето се движи свободно, само че дворът ви не е добре ограден, песът може да излезе на открито. По начало той не демонстрира експанзия към хора, само че защото изпитва естествена потребност да управлява стада, може да подгони движещи се овце, кози и кокошки. Не е изключено и да отпраши след някоя кола или мотор.

Отглеждане на бордър коли в апартамент

Вземайки поради пастирския несдържан темперамент на бордът колито, е напряко неприемливо кучето да се отглежда в апартамент. Въпреки това значително хора се вземат решение на такова начинание.

 бордър коли и дете

Когато се срещнат от близко с характера на кучето обаче, те неведнъж желаят да се отърват от него, защото осъзнават, че не могат да изкоренят някои негови привички. Както става въпрос към този момент, тази порода има огромна потребност да живее измежду природата и измежду животни.

Едно затворено бордър коли не може да се развива обикновено и това се отразява на неговия характер. В последна сметка кучето става неспокойно и елементарно възбудимо.

При първа опция то стартира да дъвче столове, секции, кревати, табуретки и какво ли не. Възможно е даже да се опита да направи дупка в пода.

Ако въпреки всичко по някаква причина ви се постанова да отглеждате бордър коли в малко жилище, най-малко се постарайте то да бъде извеждано повече от два пъти на ден.

Докато го разхождате из градини и паркове, е добре да му осигурите игри и да му задавате разнообразни команди. Избягвайте да пускате кучето на независимост, в случай че в непосредствена непосредственост има разхождащи се стадни животни.

Бордър коли и други домашни любимци

Опитът демонстрира, че тази порода от време на време не се схваща с котки, зайци и други по-малки гризачи. Кучето може да се опита да подгони някой от тези дребосъци и това ще бъде признато зле от мъника.

Ето за какво, в случай че към този момент си имате едно животинче у дома и желаете да си вземете бордър коли, по-добре се преориентирайте към някоя порода с по-висок предел на толерантност като голдън ретривър.

Разбира се, известни са случаи и в които бордър коли е съумяло да се сближи с гризач или котка, само че въпреки всичко сходно събитие си остава необичайност. По отношение на други кучета, държанието на бордър колито не всеки път е едно и също.

Бордър коли и дете

Колкото и да се работи по социализирането на бордър коли, в дадени моменти то може да прояви нетърпимост към децата. Когато детето опита да вземе купичката с храна на песа или пък реши да гали кучето, до момента в който то се храни, животното постоянно схваща неправилно дейностите на малчугана и може да изръмжи. Ето за какво каквото и да е вашето бордър коли, в никакъв случай не го оставяйте уединено с хлапето си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР