Борбата срещу корупцията и мафиотизирането на държавата продължава да прилича

...
Борбата срещу корупцията и мафиотизирането на държавата продължава да прилича
Коментари Харесай

Хора с амнезия няма да бутнат задкулисието

Борбата против корупцията и мафиотизирането на страната продължава да наподобява на зле скалъпен  сериал с престъпен отенък. Уж всички се борят, само че забележими резултати няма. Тъкмо противоположното - колкото повече стават дейните борци против мафията, толкоз повече мъглата към кръстниците й и изпълнителите им в държавната власт се сгъстява.

Крайният резултат се вижда през днешния ден: сякаш всички знаем всичко за всички, само че пристигна ли време да приказваме с имена, дати и обстоятелства - внезапно се оказва, че знаем нещата оттук-оттам и по тази причина не споделяме нищо съответно. Или пък ни е боязън да не се вкараме в някой филм дето не сме гледали...

Колкото и да не им се има вяра на дамите и господата от политическия хайлайф, в сходна обстановка сме към този момент много години. И е явно за какво - задкулисието по тази причина е задкулисие - хем да го има, хем да го няма.И огромната мистификация е за какво всички дават обещание да го преборят, откакто това е невероятно без някой да признае от кое място тъкмо извира злото и от кой момент?

 

Някой може и да се шокира, когато разбере, че тези няколко реда нагоре са разгласили през февруари 2003 година. Конкретният мотив е учредяването на следващата конструкция за битка със задкулисието, проведената престъпност и мафиотизирането на страната, носеща символното име " 14 декември " - датата, на която първият президент на България след 10 ноември 1989 година - Петър Младенов, произнесе паметната имитация: " танковете да дойдат ".

Инициатори за учредяването на придвижването са двама от дисидентите първопроходници и учредители на Съюз на демократичните сили - Пламен Даракчиев и Едвин Сугарев.

На 23 декември 2003-а година те подават сигнал в Софийска градска прокуратура (СГП), в който са разказани участниците в незаконна скица за източване на Държавния запас. В незаконната организация вземат участие Мирчо Петков (Мирчо Циганина), Димитър Бухларски, Костадин Хаджииванов (Коце Маца), Кирилка Ангелова и Димитър Консулов. Източени са общо 126 000 т зърно, а чадърът над схемата е обтегнат от съдружния сътрудник в ръководството Движение за права и свободи.

По случая е основана 17-членна краткотрайна парламентарна комисия, отпред с ръководителя на Комисията по земеделие и гори в 39-ото Народно заседание Пламен Моллов (НДСВ). Тя завършва работата си с отчет, съгласно който за интервала 2001-2003 година Мирчо и компания са източили общо 217 000 тона пшеница, с което са нанесли вреди в размер на 78.12 млн. лв..

На 14 юли 2004 година, избухва нов скандал - този път за източването на към 43 500 т дизелово гориво, с което са нанесени вреди за към 45 млн. лв.. Вътрешният министър Георги Петканов и основният прокурор Никола Филчев са известени, само че от това нищо не произтича.

На 25 февруари 2005 г.   депутатите от Съюз на демократичните сили Йордан Бакалов и Валентин Василев подвигат нова парламентарна " олелия ", поради която следващият началник на запаса - Йовчо Йовчев, е уволнен и упрекнат за източването на нови 44 млн. лв....

Тук ще спестим приноса на Тройната коалиция, отрасловия министър Емел Етем и още по-ресорния заместник-министър Делян Пеевски. Маркираме единствено няколко основни дати.

През февруари 2006 година мандатът на Никола Филчев изтича и основен прокурор става президентският консултант Борис Велчев. Няколко месеца по-късно, минимум 40 досъдебни производства против групата на Мирчо Циганина и Кирилка Ангелова, пръснати напълно съзнателно из цялата страна, са обединени в едно мега дело, предоставено на Националната следствена работа. 

Прескачаме още 10-12 месеца, тъй като няма смисъл да изпадаме чак в такива детайлности. Отбелязваме единствено титаничния скандал напролет на 2007 година, в който 

от едната страна на институционалната бухалка 

са заместник-министър Делян Пеевски и шефът на Националното разследване Ангел Александров (вече покойник), а под нея - министърът на енергетиката Румен Овчаров, заместник-министърът на стопанската система Корнелия Нинова и шефът на " Булгартабак " Христо Лачев.

Някъде сред тях, само че някак внимателно гравитиращ към Пеевски и Александров, е ситуиран основният прокурор Борис Велчев и обичаните му магистрати от Софийска градска прокуратура и Столичната следствена работа.

През май 2007 г.   участниците и от двете страни са уволнени от премиера Сергей Станишев, (разбира се без Александров и Велчев), а през септември с.г. е върнат на работа единствено Делян Пеевски. Чудно за какво ли?

През декември 2007 година на депутатите от Обединените демократични сили в 40-ото Народно заседание им се изчерпва търпението и внасят сигнал в Комисията за битка с корупцията. В него се твърди, че ръководителят на Движение за права и свободи Ахмед Доган - посредством подставени лица - има и употребява най-различни парцели:

именитият столичен сарай в кв. " Бояна ", ул. " Беловодски път "
парцел в община Бургас - в парк „ Росенец ” - бъдещият летен сарай на Доган;
парцел в община Суворово, с. Дръндар;
спа-хотел „ Орфей ” в община Девин;
хотел „ Каза Домини " в община Тетевен, Рибарица.
 

" Сините " депутати упорстват  

" Комисията за битка с корупцията да стартира парламентарно следствие на органите, които са били длъжни да ревизират законността на източниците на парични средства за придобиването, използването, издръжката и защитата на посочените парцели " . Тоест, тя да свърши цялата онази работа, за която стана дума нагоре и която през годините никой не пожела да свърши - нито Министерство на вътрешните работи и финансовото разузнаване, нито прокуратурата и следствието, нито Национална агенция за приходите и АДФИ...

С следствието на далаверите към Държавния запас в интервала 2003-2007 година са се занимавали минимум 500 души - депутати, държавни служители, министри, служители на реда, следователи, прокурори, съдии, ревизори, политици на свободна процедура, публицисти и т. н.

Образувани са били минимум 700 инспекции

и досъдебни производства против длъжници на запаса, само че нито едно от тях не е прераснало в следствено дело за проведена незаконна активност и за пране на пари. При това - напълно съзнателно.

По публични данни, през този интервал от страната са откраднати минимум 500 млн. лева, а по неофициални - най-малко два пъти повече. Защото, с изключение на със зърно и горива, незаконни схеми са въртени с черни и цветни метали, с мляко и млечни артикули, с медикаменти...

Никой не е разследвал незаконната скица за това:

- по какъв метод са продадени хилядите тонове и литри зърно и бензин;

- по какъв начин са изпрани стотиците милиони мръсни левове;

- кои висши политици и висши магистрати са били чадър над проведената незаконна формация.

На 22 май 2008 година Комисията за битка с корупцията най-сетне намира време да разиска сигнала, само че с изключение на до препирня сред депутатите от Движение за права и свободи и ОДС, кой знае какъв различен резултат няма. В последна сметка отчетът е изпратен до Национална агенция за приходите и Сметната палата и... толкова. Всичко се оказва законно и по тази причина е забравено стремително.

Няколко месеца по-късно - през зимата на 2009 година , когато новият политически феномен Бойко Борисов и партията му ГЕРБ към този момент са поулегнали във властта, водачът на ДСБ 

Иван Костов прави опит да разбуни духовете още веднъж.  

И съумява, само че... единствено отвън Народното събрание и държавните институции . Всъщност, той и сътрудниците му огласяват това, което " БАНКЕРЪ " и още няколко самостоятелни медии сме писали в продължение на цяла една петилетка:

- парцелът, върху който е издигнат Боянския сарай , е платен от Кирилка Ангелова с пари, крадени от Държавния запас и превъртени през няколко компании и неправителствени организации; 

- Боянският сарай е издигнат и обзаведен с пари, откраднати от Държавния запас и обезпечени на " Бащицата " персонално от Мирчо Петков;

- юридическите лица, с обственици на скандалните парцели, са компании бушони - или без активност и без доходи, или на необразовани и обществено слаби сиромаси.

" Сараите, " Росенец " и " Каса Домини " всъщност са перачница в огромни размери и не е известно по какъв начин се устоят " , сложи окончателната диагноза Иван Костов.

И какво, мислете че се случи след това?

Абсолютно нищо. Толкова нищо, че през днешния ден никой не желае да изясни с думи елементарни за какво нарицателното " Сараите " е знак на корупция, задкулисие и мафиотизирана страна. И за какво, след близо 15-годишна игра на котка и мишка, на Ахмед Доган му писна и най-официално си купи и двата сарая. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР