Бонусът за изрядните ще е до 25 %300% по-скъпа застраховка

...
Бонусът за изрядните ще е до 25 %300% по-скъпа застраховка
Коментари Харесай

300% по-скъпа Гражданска за хулигани зад волана

Бонусът за изрядните ще е до 25 %
300% по-скъпа застраховка „ Гражданска отговорност ” ще заплащат хулиганите на пътя. Това е едно от предложенията на експертния екип от Държавната организация за сигурност по пътищата, който създава новия вид на системата „ Бонус-малус ”. Въвеждането й претърпя провал предходната година, тъй като предлагането бе застраховката да върви с колата, а не с водача, което провокира голямо публично неодобрение. След него Комисията за финансов контрол отдръпна предложенията си за промени в застраховка „ Гражданска отговорност ”.

Изрядните водачи да заплащат по-малко, а тези с нарушавания – повече, е новата насочна точка на измененията, които ще предложи Държавната организация за сигурност по пътищата.  Така системата „ Бонус-малус ” ще обвързва водача със застраховката, а не колата. Така хем невнимателните зад кормилото ще заплащат повече, хем продажбата на автомобила няма да се затруднява.

Колата е инструмент, не тя прави злополуките, безапелационна е председателката на Агенцията Малина Крумова. Затова екипът й планува в застрахователната лавица да попадат имената на водачите, които имат право да ръководят дадена кола, като цената на застраховката да се дефинира от тяхната безупречност на пътя и да зависи от водача в листата с най-вече нарушавания.

Дребните нарушавания няма да засягат и дефинират цената на „ Гражданска отговорност ”. Или ще влизат единствено вреди, предявени по застраховката, или нарушавания като  превишена скорост с 50 км/ч. Третият вид е двете комбинирано.

За да има баланс в системата, предлагането цели да облекчи „ положителните ” водачи с до 25% и да глоби „ неприятните ” с до 300%. Тъй като системата не е въведена, е мъчно е да се реши какъв брой би трябвало да заплащат водачите в малус процентите, с цел да се пресметна вярно какъв брой да заплащат тези в бонус процентите. В момента статистиката за вредите преценява, че за 1% бонус би трябвало да има 48% малус, с цел да има подобаващ баланс.

Пред бТВ инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти изясни, че новите оферти са рационални. Според него за хората ще е по-лесно, в случай че застраховките гледат вредите, а не нарушаванията, които имат значение за сигурността на придвижването.

Застрахователният отрасъл чака системата „ Бонус-малус ” с неспокойствие, тъй като считат, че скъпата застраховка ще има образователен резултат. Отделно желаят да отпадне възрастта при определянето ѝ, защото сега младите водачи заплащат повече. Цвета Янчева от Института по пътна сигурност заяви, че доста млади водачи записват колите си на възрастни хора, точно поради високите цени на полиците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР