Болниците на много места вече са запълнили капацитета си за

...
Болниците на много места вече са запълнили капацитета си за
Коментари Харесай

Болниците на много места са препълнени и пред колапс

Болниците на доста места към този момент са запълнили потенциала си за банкет на заболели с COVID-19 и обстановката стартира да става сериозна. По места липсват както кревати за неусложнени случаи, по този начин и реанимационни кревати за тежко болните.

С нито едно легло за заболели с ковид не разполага УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ в София – нито за леки, нито за тежки случаи, заяви пред БНР доцент Марин Пенков, шеф на отделението по образна диагностика. Той описа, че при тази вълна размерът на провалите върху белия дроб е доста по-голям, като не е ясно дали това се дължи на късно търсене на помощ или на по-агресивния вид на вируса. „ Няма здравна система, която да не колабира пред подобен голям приток на заболели. Изпуснат е духът от бутилката и в случай че продължаваме с този ритъм на хоспитализация, няма по какъв начин да издържим “, разяснява още Пенков.

Изчерпани са по информация на БНР и профилираните кревати в болничното заведение в Пазарджик. Пред почивните дни през Спешното поделение на лечебното заведение са минали 409 пациенти с коронавирусна зараза. „ Ситуацията е доста напрегната. Увеличихме легловия фонд с 30%, като са включени съвсем всички лечебни фургони “, описа Красимир Темнилов, шеф на болничното заведение. Хората се одобряват с бърз тест, в случай че е позитивен, за PCR към този момент не се чака, добави той. Местата в лечебното заведение се изчерпват за повторно в границите на две седмици.

Усложнена обстановка регистрират и лечебните заведения в Пловдивско. Заради многото заболели локалният щаб е взел решение за отделяне на спомагателни кревати за пациенти с ковид.

АЛЪШ-ВЕРИШ

Министерство на здравеопазването да разпореди инспекция на постъпващи сигнали за въведени неприемливи такси за издаване на документ за имунизация, изиска през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева. Сертификатът за имунизация се издава след сложена втора доза от съответната ваксина, като жителите могат да получат електронен документ през националната здравно-информационна система единствено в случай че имат електронен автограф. Хората без електронен автограф могат да получат документ от персонален доктор или от пункта, където са имунизирани. Около издаването на новата хартия незабавно породи бизнес – обособени медицинскси центрове режиха да събират такси по 15 лева Недопустимо е за услуга, която се заплаща от страната – слагането на ваксина, да се желае спомагателна такса за документ, който е безвъзмезден, акцентира омбудсманът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР