Болни хора стоят месеци наред без лечение и финансова подкрепа

...
Болни хора стоят месеци наред без лечение и финансова подкрепа
Коментари Харесай

Хора с ТЕЛК от месеци без пари и лечение! Причината не е за вярване

Болни хора стоят месеци наред без лекуване и финансова поддръжка от страната - поради лиспа на личен състав в комисиите, които би трябвало да обработват документите им, предава bTV.

Протестът на хора с увреждания даде мотив за следващ път да се приказва за проблемите в системата - неналичието на животоподдържащи медикаменти и чакането с месеци на документи от институциите, което води до прекъсване на обществените пенсии. 
-->
Виктория Младенова към този момент половин година се пробва да възобнови документите на свекъра си, който е с затруднения след претърпян инсулт.

„ Точно това преосвидетелстване се бави към този момент 6 месеца и той не получава пенсията си за този интервал от време. За страдание това не е индивидуален случай. Има още доста хора, в това число и деца с ТЕЛК, които също не получават своята пенсия, както и техните персонални асистенти, които нормално са техните родители “, разяснява дамата пред bTV. 

Причината за забавянето е неналичието на личен състав, който да обработва документите. ТЕЛК София- окръг е под шапката на болница " Света Анна ". bTV се свърза с лечебното заведение, само че оттова отхвърлиха коментар.

„ Хората, които са със болести имат потребност от медикаменти, някои от тях се поемат от здравната каса, други не, само че по този начин или другояче, тази пенсия им е нужна “, разяснява Виктория Младенова. 

Докато тя и други в нейната обстановка чакат решенията на институциите, тъжби заливат омбудсмана Диана Ковачева. 

„ Имах случай на жена, която е майка на дете с аутизъм, чието телково решение изтича при започване на ноември.

Тя е подала още през месец август искане за преразглеждане и преосвидетелстване на детето, само че е получила дата чак за месец януари, което значи, че в интервала, в който няма настоящо решение, това дете нито ще има право на пенсия, нито на поддръжка за медикаменти, нито на персонален помощник “, разяснява публичният бранител.

Поискахме мнението на здравното министерство за бавенето на документи. Оттам изпратиха писмена позиция. " Проблемът, обвързван със усложнения и удължени периоди при реализиране освидетелстване/преосвидетелстване на лица с трайно понижена продуктивност, е прочут на Министерството на здравеопазването. Той се дължи главно на липса на искащи експерти да работят в системата на здравната експертиза “, се споделя в позицията.

„ За всеки е ясно, че правата на хората с увреждания като последица от тези забавяния са доста тежко нарушени, тъй като хората с увреждания не са хора, които могат да преживеят прочут интервал от време без инвалидна пенсия, без помощник и откакто към този момент нещата се уредят след месеци те ще бъдат обезщетени със задна дата. Реформа в ТЕЛК трябва да има “, разяснява Диана Ковачева.

За промяна заприказва и здравното министерство ден след митингите. Промени, оповестени за публично разискване, плануват нова формула за пресмятане на процентите на ТЕЛК. Сега следва да бъде извървян пътят промяната от думи да стане факт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР