Боинг на украинска авиолиния вероятно е свален със стрелба от

...
Боинг на украинска авиолиния вероятно е свален със стрелба от
Коментари Харесай

Обвиняват Иран, че свалил украинския самолет с ракета

Боинг на украинска авиолиния евентуално е свален със пукотевица от портативен зенитно-ракетен комплекс от типа " Игла " с попадение в единия от моторите, считат специалисти от аналитичния център The Institute for Global Threats and Democracies Studies (IGTDS).

Изводът е изработен въз основа на разбор на свързани с злополуката радиолокационни данни, фотоси и видеоматериали.

" Самолетът е липсващ от радарите в 02:48 ч. съгласно Координираното универсално време (времето по Гринуич - бел.ред.) след политане от летище " Хомейни ", на височина към над 2500 метра. Радиолокационните данни от полета свидетелстват, че след излитането самолетът е набирал височина и не е имало признаци на намаление ", гласи анализът на специалистите, представен от организация " Укринформ ".

" Анализът на фотосите демонстрира, че лайнерът най-вероятно е бил свален от портативен зенитно-ракетен комплекс в региона на летището. За това свидетелстват както провалите върху мотора, по този начин и височината - типична за потреблението на портативен зенитно-ракетен комплекс ", акцентира специалистите. Те показват, че на фотосите от мястото на злополуката се вижда, че върху крилата на самолета има провали от шрапнели.

В разбора се отбелязва, че провалите върху фюзелажа са аналогични на тези по самолета от полет МН17, свален над Източна Украйна с съветска ракета, изстреляна от комплекс " Бук " през 2014 година

" Разликата в мащабите на провалите се изяснява с другите муниции. В случая с MH17 е употребен зенитно-ракетен комплекс " Бук ". В Техеран самолетът е бил изумен от портативен зенитно-ракетен комплекс от типа " Игла " с бойна глава с висока взривна дарба. " - разясняват специалистите.

Посочва се още, че тъкмо такива провали е имало по военно-транспортния аероплан Ан-26 на украинските Военновъздушни сили, свален благодарение на портативен зенитно-ракетен комплекс над Донбас на 2 юли 2014 година На фотосите с останките от единия мотор на самолета от полет PS752 също се виждат провали, които не може да бъдат нанесени от пожар или физически конфликт със земята ".

Експертите от аналитичния център обръщат внимание и на това, че на видеокадри с падащия лайнер на украинските авиолинии се вижда, че той гори: " На самолета е имало огън още по време на полета. Това опонира на изказванията на Иран, че екипажът не е свързвал с диспечерите и не е съобщавал за механически проблеми. Наред с това Иран не оповестява о SOS-сигнали от страна на екипажа на самолета. "

Боингът е паднал на 28 км от края на пистата, на място с координати 35.501609, 50.925865. Съдейки по видеото, от момента в който е почнал записът, той е прелетял сред 5 и 7 километра преди конфликта със земята. Т. е. екипажът, формиран от опитни водачи, е " имал задоволително време, с цел да заяви за огъня в мотора и за изключителната обстановка ".

Освен това, самолетите Боинг 737 са оборудвани със система за погасяване на пожар в моторите и знаци за наднормено повишаване на температурата в моторите. " Затова екипажът е имал опция при положение на пожар да включи системата за пожарогасене (ако тя не се е задействала автоматично), както и да заяви на ръководството на въздушното придвижване, че има случай ", допълват анализаторите.

Експертите от IGTDS са уверени, че Техеран " укрива информация за аргументите за злополука и за сигналите за помощ от страна на екипажа до службата за надзор на въздушното придвижване ".

От IGTDS настрана подчертават върху обстоятелството, че Иран отхвърли да съобщи " черните кутии " на Боинг или на Съединени американски щати, като изрази подготвеност да ги даде на " избрана " страна - евентуално това е Русия. Ако е по този начин обаче има огромна възможност данните от " черните кутии " да бъдат унищожени или манипулирани, предизвестяват специалистите. Те акцентира, че Москва към този момент стартира осведомителна и психическа офанзива за налагане на версията на Техеран за злополуката и за дискредитиране на Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР