Богатите и индустриализирани държави от Г-7 дължат на по-бедните страни

...
Богатите и индустриализирани държави от Г-7 дължат на по-бедните страни
Коментари Харесай

`Оксфам: От Г-7 `дължат“ на бедните държави 13 трилиона долара

Богатите и индустриализирани страни от Г-7 дължат на по-бедните страни към 13 трилиона $ неизплатена помощ за развиване и за поддръжка в битката с климатичните промени, съобщи през днешния ден филантропичната организация преди срещата на върха на Групата на седемте, която ще се състои от 19 до 21 май в японския град Хирошима, съобщи ДПА.

Вместо да извършват отговорностите си, страните от Г-7 и техните банки изискват погашение на задължения в размер на 232 милиона $ дневно, акцентира организацията.

„ Богатите страни от Г-7 обичат да се показват като спасители, само че на процедура ползват гибелен двоен стандарт – играят по едни правила, до момента в който някогашните им колонии са принудени да играят по други “, съобщи краткотрайният изпълнителен шеф на „ Оксфам “ Амитаб Бехар.

Богатият свят е дебитор на Глобалния Юг. Дължи му помощ, обещана преди десетилетия, която обаче по този начин и не е дадена – за големите разноски от вредите, нанесени на климата с безразсъдното изгаряне на изкопаеми горива, за голямото благосъстояние, насъбрано от колониализма и робството, добави той.

„ Оксфам “ съобщи, че срещата на върха се привиква във време, белязано от всеобщо орязване на заплатите на служащите, внезапно повишаване на цените на храните и увеличение на глада по света.

За пръв път от 25 години крайното благосъстояние и крайната беднотия нарастват по едно и също време, добавя организацията.

Страните от Г-7 нарушиха обещанието си да отпускат по 100 милиарда $ годишно за подкрепяне на по-бедните страни да се оправят с изменението на климата, а съгласно изчисленията въглеродните им излъчвания са предизвикали загуби и вреди за 8,7 трлн. $ в страните с ниски и междинни приходи, отбелязва „ Оксфам “.

През 1970 година богатите страни дадоха обещание да отделят 0,7 % от брутния си вътрешен артикул (БВП) годишно за помощ за развиване. Но 4,49 трлн. $ по този начин и не бяха предоставени, което е над половината от обещаното.

„ Тези пари можеха да трансформират обстановката. С тях можеше да се заплати за учебно обучение на децата, за лечебни заведения и животоспасяващи медикаменти, за достъп до вода, за по-добра инфраструктура, за селско стопанство и продоволствена сигурност и за доста други неща “, сподели Бехар.

„ Г-7 би трябвало да изплати задълженията си. Тук не става дума за благосклонност или щедрост, а за честен дълг “, добави той.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР